Σφοδρή επίθεση Τσίπρα εναντίον Κ. Μητσοτάκη

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα εναντίον Κ. Μητσοτάκη

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή, προσωπική επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκδήλωση για τον «ένα χρόνο κυβέρνησης της Αριστεράς», που έγινε το βράδυ της Κυριακής στο Τάε Κβο Ντο. Η ομιλία του κ. Τσίπρα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για “επικίνδυνο ερασιτεχνισμό, απόλυτη αναποτελεσματικότητα, αλαζονεία και αυταρχισμό” και χαρακτήρισε τα όσα είπε  ως “κακοστημένη προπαγάνδα, με προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις».

Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι το ασφαλιστικό σύστημα είτε θα μεταρρυθμιστεί είτε θα καταρρεύσει, υποστηρίζοντας ότι «δεν ευθυνόμαστε εμείς για το PSI, δεν ευθυνόμαστε για αύξηση των άνεργων και για το δημογραφικό. Πρέπει να σταθούμε με ευθύνη σε ένα μείζον εθνικό πρόβλημα και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι».

«Δεν είμαστε εμείς η κυβέρνηση που οδήγησε σε ύφεση 25%, είμαστε εμείς που πρέπει να σταθούμε με ευθύνη… Δεν γίνεται σε μία χώρα με λιγότερο από 4 εκατ. ενεργό πληθυσμό να στηρίζονται 2,5 εκατ. συνταξιούχοι. Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε το ύψος των συντάξεων. Προτείνουμε το βάρος της αναγκαίας αλλαγής να το μοιραστούμε όλοι με κοινωνική δικαιοσύνη. Επιλέγουμε να μαζέψουμε τους πόρους όχι από περικοπές, αλλά από μία μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, που προς τιμήν τους, δέχονται και οι ίδιες οι εργοδοτικές οργανώσεις» τόνισε.

Στο σημείο αυτό προκάλεσε τη ΝΔ να γνωρίσει τον κόσμο τι προτείνει για το ασφαλιστικό, ανακοινώνοντας «αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, προκειμένου να προστατευτούν οι νέοι επιστήμονες και τα χαμηλά εισοδήματα με κοινωνική δικαιοσύνη και ουσιαστικό διάλογο».

Ειδικά για τους αγρότες διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε το εισόδημά τους», αλλά συμπλήρωσε πως «δεν ακούω να γίνεται συζήτηση για κάτι άλλο πέραν του ασφαλιστικού». Παράλληλα, εξήγγειλε συνολικά 15 δισεκ. ευρώ που θα διατεθούν για τον αγροτικό κόσμο στην επόμενη πενταετία.

«Εμείς αγωνιζόμαστε για τους μικρούς αγρότες, που παίρνουν λιγότερα από τα έξοδα τους, όχι αυτούς τους με τις υπέρογκες ενισχύσεις» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

«Kύριε Μητσοτάκη: Δεν γίνεται να είστε και με τις πορείες και με τους δανειστές. Ποια είναι η πρόταση σας για τους αγρότες που φτωχοποιήσατε;» διερωτήθηκε.

Ο Αλέξης Τσίπας έτεινε χείρα φιλίας στους διαδηλωτές, δηλώνοντας ότι ο λαϊκός κόσμος έχει κάθε δίκιο να αγωνιά και να διαδηλώνει. «Δεν φοβόμαστε εμείς τον δρόμο, δεν βλέπουμε τους ανθρώπους που διαδηλώνουν ως εχθρούς… Μ’ αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε ουσιαστικό και συνεχή διάλογο. Αυτή είναι και η διαφορά μας με το παλιό πολιτικό σύστημα. Δικό μας εχθρός δεν είναι ο λαός που παλεύει, είναι η λιτότητα. Ο λαός γνωρίζει: μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παλέψει για τα δικαιώματά του» είπε.

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε και τη συσπείρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της κομματικής βάσης, κάνοντας λόγο για σενάρια εκτροπής με την πτώση της κυβέρνησης της Αριστεράς. «Προσπαθούν ξανά για εκτροπή… Θα διαψευστούν καλά και τους το λέμε ότι όσο παλεύουν η κυβέρνηση και η χώρα θα προχωρήσει όσο κι αν λυσσομανούν θα έρθει η ελάφρυνση του χρέους» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Κάποιοι, αμετανόητοι και δογματικοί και μηχανεύονται την πτώση μιας κυβέρνησης που εξελέγη πριν τέσσερις μήνες με μια δύσκολη συμφωνία» πρόσθεσε. 

«Σαράντα χρόνια κυβερνήσανε θα κουραστούν να βρίσκονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης και σε αυτή και την επόμενη τετραετία» δήλωσε o πρωθυπουργός.

Υπεραμυνόμενος της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας: «θράσος να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης για τη δική μας διαπραγμάτευση που ελάφρυνε τον προϋπολογισμό κατά 20 δισεκ. ευρώ ενώ εξαφάνισαν πλούτο πάνω από 50 δισ.»

Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε όμως αιχμές και κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κάνοντας λόγο για «αντιδραστικούς κύκλους της Ευρώπης» σημείωσε, πως «ένα χρόνο μετά είμαστε περήφανοι που δώσαμε αυτές τις μάχες που δώσαμε ανάσα αξιοπρέπειας και αγώνα συγκρουστήκαμε σε ένα κατεστημένο στην Ευρώπη που επιμένει σε συνταγές λιτότητας κι εκείνους που λένε ότι ‘δεν φταίνε οι συνταγές, αλλά αυτοί δεν τις εφαρμόζουν καλά’».

«Μας είχαν στημένη την παγίδα για να μας υποτάξουν και όταν είδαν ότι δεν μπορούν να μας υποτάξουν έστησαν την παγίδα του Grexit» υποστήριξε.

«Η μάχη δεν έχει ακόμη τελειώσει, είναι ακόμη μπροστά μας» διευκρίνισε πάντως.

«Η Ευρώπη δεν είναι πια η ίδια.. η σπορά που ρίξαμε γονιμοποιείται, και ήδη έχουμε κυβέρνηση Αριστεράς στην Πορτογαλία… Και πιστεύουμε ότι θα έχουμε και στην Ισπανία κυβέρνηση προοδευτική». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον ιταλό ομόλογό του και τη στροφή που κάνει κατά της λιτότητας και τη γαλλική θερμή υποστήριξη στην Ελλάδα γεγονότα που, όπως είπε, συνέβησαν λόγω της ανάδειξης της Αριστεράς στην εξουσία.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός άφησε επίσης αιχμές προς τη Λαϊκή Ενότητα κάνοντας λόγο για «ανόητες συμβουλές να συγκρουστούμε τυφλά… Θα είχαμε άθελά μας μετατρέψει τους συντρόφους μας σε Πορτογαλία και Ισπανία σε απολογητές.»

«Εμείς μειώσαμε τους μετακλητούς κατά 25% έχουμε 630 μετακλητούς, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε 1.200» σχολίασε ακόμη ο κ. Τσίπρας με αφορμή τις κατηγορίες για οικογενειοκρατία και ρουσφέτια.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «ο κόσμος στα Βόρεια Προάστια και στις πλούσιες γειτονιές της Αθήνας έκανε αρχηγό τον κ. Μητσοτάκη».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο χαμηλό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης τον τραπεζών, που έφτασε τα 5 δισ. ευρώ για το δημόσιο. «Ο κόσμος να ξέρει ότι γίνονται σημαντικά πράγματα. Πρέπει να σταματήσει η καταστραφολογία. Έχουμε δυσκολίες, αλλά θα τις ξεπεράσουμε. Όπως πετύχαμε μέχρι σήμερα, έτσι θα πετύχουμε και τους επόμενους τρεις μήνες για να βγει χώρα από την κρίση» δήλωσε.

Νέα Δημοκρατία: "Κακοστημένη προπαγάνδα, προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις"

Για «οπισθοδρόμηση και αδιέξοδα» κάνει λόγο η ΝΔ σχολιάζοντας τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρεται σε «ένα χρόνο εθνικής υποχώρησης», τονίζοντας πως «ένα χρόνο πριν, ο λαϊκισμός των ψεύτικων υποσχέσεων αναλάμβανε την εξουσία», την οποία διαχειρίστηκε διχαστικά «με εξωπραγματική ιδεοληψία, επικίνδυνο ερασιτεχνισμό και απόλυτη αναποτελεσματικότητα, με αλαζονεία και αυταρχισμό, με καθεστωτική νοοτροπία», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, σ’ αυτό τον χρόνο η χώρα πήγε δραματικά πίσω σε όλους τους τομείς, ενώ στοχοποιήθηκε η επιχειρηματικότητα, η εργασία, η ανάπτυξη, η αριστεία.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κουμουτσάκος, «ένα χρόνο πριν – πριν την ανάληψη της εξουσίας από το λαϊκισμό – στη χώρα μας, με σκληρές προσπάθειες και θυσίες όλων, είχαν δημιουργηθεί στέρεες βάσεις και χειροπιαστές προοπτικές για το τέλος των μνημονίων και την έξοδο από την κρίση», ενώ σήμερα, όπως δηλώνει, «υπάρχει παντού οπισθοδρόμηση και αδιέξοδα, στην οικονομία, στο ασφαλιστικό, στο προσφυγικό».

«Απόψε ο κ. Τσιπρας δεν μπόρεσε να κρύψει τον πανικό του. Ξεκίνησε με κακοστημένη προπαγάνδα, συνέχισε με προσωπικές επιθέσεις και κατέληξε σε ύβρεις», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι αντί να απαντήσει στα αδιέξοδα στα οποία με ευθύνη του βρίσκεται η χώρα, επέλεξε την παλαιά τακτική των προσωπικών επιθέσεων.

«Αντί να απολογηθεί για τα ψέματα του, επέλεξε την ακραία πόλωση. Αντί να μιλήσει στην κοινωνία που δοκιμάζεται από τις πολιτικές του, απευθύνθηκε στο στενό κομματικό του ακροατήριο. Είναι σαφές ότι κάθε μέρα που περνά βουλιάζει στην ανυποληψία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή