Politico: Την παραμονή προσφύγων σε ελληνικό έδαφος υποστηρίζει ο Γιουνκέρ

Politico: Την παραμονή προσφύγων σε ελληνικό έδαφος υποστηρίζει ο Γιουνκέρ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ΠΓΔΜ έναντι της Ελλάδας στο θέμα του προσφυγικού εκφράζει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα παρά να καταφύγουν στη Γερμανία.

Οπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, αντίγραφο της οποία έχει στην κατοχή του το περιοδικό «Politico», ο κ. Γιουνκέρ τάσσεται υπέρ της πρότασής της για ενίσχυση των συνόρων των Σκοπίων με την Ελλάδα ώστε να ανακοπεί η ροή προσφύγων προς τον βορρά, με τη στήριξη της Ε.Ε. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι περισσότεροι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα θα παραμείνουν στη χώρα ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τις χώρες διέλευσης και τελικά την Αυστρία και τη Γερμανία.

«Καλωσορίζω την πρότασή σας» έγραψε στον Σλοβένο πρωθυπουργό ο κ. Γιουνκέρ επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο την υποστήριξη της Κομισιόν στο σχέδιο του, το οποίο προβλέπει ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να προσφέρουν βοήθεια στις αρχές της ΠΓΔΜ μέσω οργάνων επιβολής του νόμου και της παροχής εξοπλισμού. Δεδομένου ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της Ε.Ε., ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταλήξουν σε διμερείς συμφωνίες με την κυβέρνηση των Σκοπίων ώστε να αναπτύξουν αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ελλάδα.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η Ελλάδα δέχεται έντονη κριτική αλλά και προειδοποιήσεις από τη Γερμανία και την Αυστρία για αποπομπή της από τη ζώνη Σένγκεν εάν δεν κάνει περισσότερα για να ελέγξει τα σύνορά της τόσο στον βορρά όσο και στο νότο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας είχε δηλώσει τη Δευτέρα στους Financial Times ότι η Αθήνα δεν είχε ενημερωθεί για το σχέδιο της Σλοβενίας. «Δεν σκοπεύουμε να μετατρέψουμε τη χώρα σε νεκροταφείο ψυχών. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι είδους πολιτική είναι μία χώρα να κλείνει τα σύνορά της με την Ελλάδα», είπε ο κ. Μουζάλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή