ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φρένο» από υπουργούς στα σενάρια αλλαγών στο ασφαλιστικό

«Φρένο» από υπουργούς στα σενάρια αλλαγών στο ασφαλιστικό

Το μικρό παράθυρο που θέλησε να ανοίξει ο πρωθυπουργός με την αρχική ομιλία του, ως προς πιθανές αλλαγές στην κατατεθείσα κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό, ήρθαν με τις ομιλίες τους οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών, ιδιαίτερα δε ο κ. Γ. Κατρούγκαλος, να κλείσουν σχεδόν ερμητικά.

Ο πρώτος εκ των δύο υπεραμύνθηκε του συνόλου των στοιχείων της πρότασης που φέρει αρχικώς τη δική του υπογραφή. «Τολμάμε με τη δική μας μεταρρύθμιση όσα δεν τολμήσατε εσείς» είπε ο υπουργός Εργασίας. Για να συνεχίσει: «Το σύστημά μας χαρακτηρίζεται από την κοινωνική δικαιοσύνη. Προστατεύουμε τους αδύναμους. Η εθνική σύνταξη είναι αποκλειστικά από φορολογία. Ο μηχανισμός για ποσοστά αναπλήρωσης βοηθά τους πλέον αδύναμους. Ο,τι ακούστηκε ως κριτική είναι η αντεστραμμένη πραγματικότητα». Στη συνέχεια και αφού παραδέχτηκε ότι οι εισφορές «είναι πράγματι υψηλές», τόνισε ότι δεν είναι εφικτή η μείωσή τους. «Οποιος προτείνει μείωση εισφορών, προτείνει ουσιαστικά μείωση συντάξεων» σημείωσε, για να πει μόνο ως προς τα όσα προβλέπονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες: «Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε αύξηση της μεταβατικότητας, ενδεχομένως».

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η Ν.Δ. είχε δεσμευτεί ως κυβέρνηση για λήψη μέτρων σχετικά με το ασφαλιστικό και πως είχε υποσχεθεί μαζικές απολύσεις.