Κρίση, ευρωσκεπτικισμός στο επίκεντρο ομιλίας Σημίτη

Κρίση, ευρωσκεπτικισμός στο επίκεντρο ομιλίας Σημίτη

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προοπτικές της Ε.Ε., υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού και των ρευμάτων του ευρωσκεπτικισμού, θα αναλύσει τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου ο κ. Κ. Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα εγγενή αλλά και νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον το ευρωπαϊκό εγχείρημα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Επί τούτου ο κ. Σημίτης θα τονίσει ότι οι συνθήκες παγκοσμιοποίησης δείχνουν ότι «δύο-τρεις ευρωπαϊκές χώρες μόνο μπορούν να ακολουθήσουν αυτόνομη πολιτική απέναντι στα παγκόσμια προβλήματα της ενέργειας, του κλίματος, της μετανάστευσης, των κερδοσκοπικών τάσεων επιχειρήσεων και κεφαλαιαγορών». Οι μικρότερες χώρες γνωρίζουν, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, ότι «όσο πιο άναρχη είναι η παγκοσμιοποίηση και η ευρωπαϊκή ενοποίηση τόσο μικρότερη είναι η δυνατότητα παρέμβασής τους στις εξελίξεις».

Στο επίκεντρο της ανάλυσής του, ο κ. Σημίτης αναμένεται να θέσει δύο ζητήματα: Πρώτον, τον αναπόδραστο χαρακτήρα της ενοποίησης και, δεύτερον, τις προκλήσεις που υπάρχουν στην προσπάθεια να υπερκερασθούν οι εθνικές αντιστάσεις προς όφελος του συνολικού εγχειρήματος. «Η πρόταση πως η Ε.Ε. πρέπει να ενισχύσει τη σύγκλιση –η οποία θα είναι απόρροια μιας “οικονομικής διακυβέρνησης”, όπου το “κέντρο” θα λογοδοτεί στη Βουλή της Ευρωζώνης– ανταποκρίνεται μεν στις προκλήσεις της συγκυρίας, προκαλεί ωστόσο εντάσεις. Η κατανομή των εξουσιών και οι θεσμικές διαδικασίες δημιουργούν τριβές, καθώς είναι θέματα που βρίσκονται σε συνάφεια με την έννοια της εθνικής κυριαρχίας», θα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του κ. Σημίτη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται, εμμέσως πλην σαφώς, να περιγράψει μια πιθανή λύση στο Κυπριακό, ως παράδειγμα της σημασίας που έχει η συνεννόηση στην παραγωγή λύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή