Νέο αδιέξοδο με τη σύνθεση του ΕΣΡ

Νέο αδιέξοδο με τη σύνθεση του ΕΣΡ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άρνηση της κυβερνώσας πλειοψηφίας να αποδεχθεί την πρόταση της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που θα αποφασίζει τον αριθμό των αδειών τηλεοπτικών καναλιών και όχι η Βουλή –δηλαδή η εκάστοτε πλειοψηφία–, οδήγησε και χθες σε νέο αδιέξοδο την καινούργια προσπάθεια του προέδρου της Βουλής να επιτευχθεί συμφωνία των 4/5 της διάσκεψης των προέδρων και να συγκροτηθεί η εν λόγω ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Ν. Βούτσης επανακατέθεσε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση τη γνωστή αρχική του πρόταση ως προς τη σύνθεση του ΕΣΡ, με πρόεδρό της τον κ. Λ. Βάσση. Το Ποτάμι κατέθεσε σειρά ονομάτων από την πλευρά του, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε ότι επίσης μπορεί να συζητήσει και να συμβάλει στην κατεύθυνση της συγκρότησης, αλλά εφόσον δεν αλλάζει η κυβερνητική θέση για το ποιος ορίζει τον αριθμό των αδειών, μόνο οι 12 από τους 21 παρόντες της 23μελούς διάσκεψης στήριξαν με την ψήφο τους την πρόταση του κ. Βούτση. Επτά καταψήφισαν και δύο δήλωσαν «παρών». Ετσι, η αναγκαία πλειοψηφία των 4/5 δεν επιτεύχθηκε.

«Υπάρχει δέσμια συνταγματική αρμοδιότητα του ΕΣΡ και δεν μπορούμε να την υπερβούμε», είπε ευθύς εξαρχής ο κ. Ν. Δένδιας (Ν.Δ.). Λίγο μετά, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κ. Ανδ. Λοβέρδος μεταξύ άλλων σημείωνε: «Η Βουλή δεν είναι χώρος για να γίνουν όσα η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της. Φυσικός χώρος για να γίνουν όλα είναι το ΕΣΡ». Από την πλευρά του ο κ. Χ. Θεοχάρης, αφού σημείωσε ότι δεν είναι πολιτικό ζήτημα ο ορισμός του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών, παρουσίασε πρόταση για τη σύνθεση του ΕΣΡ. Eιδικότερα, πρότεινε τους: Λ. Βάσση, Ι. Τζαννετάκο και Λίλιαν Μήτρου (προτάσεις Βούτση) καθώς και Δήμητρα Παπαδοπούλου, Πόπη Διαμαντάκου, Κ. Τσακίρη, Αθ. Παπαϊωάννου, Κ. Κουτσομύτη και Ι. Σκαρπέλο.

Κατά τη συνεδρίαση ετέθη και το ζήτημα των πληροφοριών που φέρουν τον πρωθυπουργό να έχει συζητήσει με Τούρκο επιχειρηματία την αδειοδότηση δικού του καναλιού στη χώρα μας. «Δεν υπάρχει καμία δέσμευση από κανένα κυβερνητικό στέλεχος προς οποιονδήποτε, ακόμα και Ελληνα. Πόσο μάλλον σε Τούρκους ή άλλους», σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή