ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκκρεμούν τα νέα δελτία ταυτότητας

tautotites

Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα αντικατάστασης των υφιστάμενων ταυτοτήτων με νέα δελτία που θα είναι δύσκολο να παραχαραχθούν, παρά την απειλή επαναφοράς της βίζας για Ελληνες ταξιδιώτες στις ΗΠΑ. Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσαν χθες στην «Κ» ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επιλογής ιδιωτικής εταιρείας που θα προμηθεύσει την ΕΛ.ΑΣ. με τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά για τις νέες ταυτότητες. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης διευκρίνισαν ότι η επιτροπή που είχε συγκροτηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου με αρμοδιότητα να καταθέσει πρόταση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέας γενιάς ταυτοτήτων έχει ολοκληρώσει το έργο της και υποβάλλει σχετικό πόρισμα στη φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Η αντικατάσταση των υφιστάμενων ταυτοτήτων με νέα δελτία αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Μάλιστα, η διαδικασία «τρέχει» υπό την πίεση της αξιολόγησης του προγράμματος Visa Waiver, για τη μη θεώρηση διαβατηρίων των Ελλήνων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Η διαδικασία αναμενόταν να ξεκινήσει στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το Νομπέλ Ειρήνης

Στο μεταξύ, αν και είναι μεγάλες οι πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα από χώρες της Ε.Ε. σε σχέση με τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, την ίδια στιγμή οι ελληνικές προτάσεις για το Νομπέλ Ειρήνης αφορούν τους ανθρώπους που βοηθούν τους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, η Αιμιλία Καμβύση, η γιαγιά από τη Λέσβο που έδωσε ζεστό γάλα σε ένα μωρό που διασώθηκε, ο Στρατής Βαλιαμός, ψαράς από το νησί που έχει σώσει εκατοντάδες πρόσφυγες, καθώς και η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σαράντον, προτάθηκαν για το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

«Οι προτεινόμενοι αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ανθρώπων των νησιών και των αλληλέγγυων που στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης», ανέφερε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Θανάσης Βαλτινός.

Παράλληλα, επίσημη υποψηφιότητα στη Νορβηγική Επιτροπή για το Νομπέλ Ειρήνης κατατέθηκε από 620.000 πολίτες και 230 ακαδημαϊκούς από 111 πανεπιστήμια για το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου», δηλαδή τους κατοίκους και εθελοντές των νησιών του Αιγαίου οι οποίοι άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες και έστειλαν μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που άγγιξε όλο τον πλανήτη. Την υποψηφιότητα στηρίζουν μεταξύ άλλων οι νομπελίστες Χριστόφορος Πισσαρίδης και Desmond Tutu και οι ακαδημαϊκοί Anthony Giddens από το London School of Economics και Margaret MacMillan από την Οξφόρδη.