ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαφήνεια σε ασφαλιστικό και δημοσιονομικά μέτρα ζητά ο Ντάισελμπλουμ από την Αθήνα

ntaisellll

Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, τονίζει σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σχετικά με το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα συζητήσει την πορεία της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. «Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης. Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορεί μια χρηματική δόση να διατεθεί προς εκταμίευση από την Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

ΥΠΟΙΚ: Δεν ζητούνται νέα μέτρα

O κ. Ντάισελμπλουμ, στην επιστολή την οποία απηύθυνε προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο, πουθενά δεν ζητά επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών

Τα συγκεκριμένα μέτρα, όπως επανειλημμένως έχει διευκρινιστεί από τον υπουργό Οικονομικών, δεν αποτελούν κάποια νέα απαίτηση των θεσμών, σημειώνει το υπουργείο.

Τουναντίον, όπως τονίζεται:

  • Αποτελούν υποχρέωση με βάση τη συμφωνία με τους εταίρους
  • Συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016
  • Είναι συνολικού ύψους 1% του ΑΕΠ
  • Προγραμματίζονται να νομοθετηθούν το 2016
  • Προγραμματίζονται να εφαρμοστούν τα έτη 2017 και 2018
  • Αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.