ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπολτρίνι: «Η απώλεια της Σέγκεν είναι ο τάφος της ΕΕ»

prosfyges

Κοινό μήνυμα ότι το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που αφορά τις 28 χώρες της Ευρώπης, συνολικά, ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό που πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και όχι να βαραίνει μόνο ή κυρίως τους ώμους της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας, έστειλαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι.

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και πως μία παράμετρος που δυσκολεύει την κατάσταση είναι η συντηρητική συμπεριφορά που υπάρχει και οι ακροδεξιές δυνάμεις που αυξάνονται, συνεπώς πρόκειται και για μία πολιτική μάχη.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο φόβος του είναι πως εάν συνεχίσουμε χωρίς πρωτοβουλίες, τότε υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε σε δύσκολες συνθήκες.

Η κ. Μπολντρίνι υπογράμμισε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι υπερήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει το προσφυγικό. Αλλά, όπως, ανέφερε, είμαστε μία οικογένεια 28 χωρών και υποτίθεται ότι πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι τις ευθύνες μας. «Αυτό είναι ένα θέμα που εσείς αναδεικνύετε ξεκάθαρα» επεσήμανε.

Μπολντρίνι: «Η κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν είναι παράλογη»

«Η απώλεια της Σέγκεν ή η μίνι Σένγκν είναι ο τάφος της ΕΕ», τόνισε στην συνέντευξή της στο ΑΠΕ ΜΠΕ η πρόεδρος της ιταλικής βουλής Λάουρα Μπολντρίνι. Και πρόσθεσε: «Είναι ο τάφος των αξιών της διότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο Ευρώπη οικονομικών παραμέτρων, στηρίζεται πάνω στις αξίες των ιδρυτικών πατέρων της. Που σημαίνει ότι παραβιάζει εκείνες τις αρχές και τις αξίες, προδίδει το παρελθόν μας και υποσκάπτει το μέλλον μας».

Συνεχίζοντας αναφέρει: «Η κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν είναι παράλογη. Η Σένγκεν είναι μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της κοινής μας ευρωπαϊκής διαβίωσης. Σήμερα, εμείς ως ευρωπαϊοι πολίτες μπορούμε να νοιώσουμε στο σπίτι μας σε 26 χώρες. Είναι μία καταπληκτική ευκαιρία αυτό. Και μόνο η σκέψη ότι αυτή η καταπληκτική κατάσταση μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση, σημαίνει ότι βλέπουμε μόνο το σήμερα. Δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι κλείνοντας τα σύνορα θα λύσουμε ένα πρόβλημα, διότι το έχουμε στο σπίτι μας το πρόβλημα, ενώ αυτό θα δημιουργούσε πολύ περισσότερα προβλήματα. Εμείς, η Ιταλία, είμαστε κατά της απώλειας της Σένγκεν και βεβαίως κατά της μίνι Σέγκεν. Διότι η μίνι Σένγκεν, όπως κυκλοφορεί, θα σήμαινε να βγάλουμε στο περιθώριο τις χώρες των εξωτερικών συνόρων από τον κεντρικό πυρήνα. Αυτό θα ήταν ακόμη χειρότερο, διότι θα σήμαινε ότι απέναντι σε ένα πρόβλημα, οι χώρες που το αντιμετωπίζουν εγκαταλείπονται. Και αυτό είναι αντίθετο από τις αρχές και τις αξίες που μας οδήγησαν να είμαστε στην ΕΕ.