Το βαρύ κλίμα αλλάζει την ατζέντα στο Μαξίμου

Το βαρύ κλίμα αλλάζει την ατζέντα στο Μαξίμου

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά επιβίωσης προσλαμβάνει για την κυβέρνηση η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς, και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, στο Μέγαρο Μαξίμου μετρούν μέρα με την ημέρα τις αντοχές των βουλευτών τους έναντι των παρατεταμένων κοινωνικών αντιδράσεων.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις μπορεί να είναι οι πιο εντυπωσιακές, από πλευράς εικόνας, ωστόσο οι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν γίνει αποδέκτες συσσωρευμένης δυσαρέσκειας από ευρύ φάσμα επαγγελματικών κατηγοριών, που δείχνει να διατρέχει το σύνολο της κοινωνίας. Ως αποτέλεσμα αυτής της εικόνας, που εμφανίζει την κυβέρνηση να έχει φέρει απέναντί της σχεδόν τους πάντες, καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες απροθυμία βουλευτών να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα για να επισκεφθούν τις περιφέρειές τους, κλίμα που επιδεινώθηκε μετά και τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές με πρωταγωνιστές διαμαρτυρόμενους αγρότες.

Το μήνυμα που φθάνει προς την κυβερνητική ηγεσία, αλλά και προς τα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα, είναι ότι δεν μπορεί να παραταθεί για πολύ αυτή η κατάσταση. Οπως αναφέρει σχετικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί βουλευτές έχουν για χρόνια παρουσία στις τοπικές κοινωνίες με άλλες ιδιότητες, συνήθως εμπλεκόμενοι με την αυτοδιοίκηση, και δέχονται ακόμα μεγαλύτερη πίεση και επικρίσεις για ασυμβατότητα μεταξύ λόγων και έργων.

Εναλλακτικές

Μέσα σε αυτό το κλίμα και προκειμένου κάτι να βελτιωθεί, αρκετοί βουλευτές τις προηγούμενες ημέρες παρουσίασαν στους αρμόδιους υπουργούς δικές τους προτάσεις, λεπτομερείς και κοστολογημένες, για τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να επέλθουν στο ασφαλιστικό. Ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι τα περιθώρια, εντός των οποίων ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κινείται, είναι συγκεκριμένα και οριοθετημένα πρωτίστως από τη συμφωνία και τις επιταγές των θεσμών. Οπότε, οι προτάσεις αυτές, που συχνά απαιτούν πολύωρη προσωπική εργασία, καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει, όπως κατέστη σαφές με τις τελευταίες κινήσεις του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, να υιοθετήσει στρατηγική πόλωσης, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να συσπειρώσει τους βουλευτές του και να τους «οπλίσει» με επιχειρήματα έναντι των επικρίσεων που δέχονται. Δύο είναι τα μέτωπα που οικοδομεί η κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθεια.

Το πρώτο αφορά τη θετική ατζέντα της προώθησης μέτρων που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα». Πρόκειται για κίνηση εξευμενισμού των βουλευτών στους οποίους, με τον τρόπο αυτό, δίδεται η δυνατότητα να επιχειρηματολογήσουν ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει απλώς το μνημόνιο, αλλά υλοποιεί πολιτικές για την προστασία των πλέον αδύναμων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Μάλιστα, εντέχνως οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες επιχειρείται να παρουσιασθούν ως κινήσεις που αψηφούν τις επιταγές των θεσμών. Στην ουσία, οι όποιες δράσεις δρομολογούνται έρχονται σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών. Οταν η κυβέρνηση επιχείρησε μονομερώς να προωθήσει νομοθετικά τις σχετικές ρυθμίσεις, αναγκάστηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο από τη Βουλή.

Το δεύτερο μέτωπο που η κυβέρνηση διαμορφώνει είναι αυτό της διαπλοκής και των οργανωμένων συμφερόντων, που στρέφονται εναντίον της. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ακόμα και οι δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού αποδόθηκαν εν πολλοίς στη μάχη της διαπλοκής να μη θιγεί το ισχύον καθεστώς στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η κυβερνητική ηγεσία ανεβάζει τους τόνους και στήνει για άλλη μια φορά σκηνικό σύγκρουσης, θέλοντας να περάσει ως κυρίαρχο μήνυμα ότι ουσιαστικά δεν είναι τόσο μεγάλες οι αντιδράσεις στην εφαρμοζόμενη πολιτική ούτε τόσο σκληρά τα μέτρα που προωθούνται, απλά παρουσιάζονται ως τέτοια από ένα μιντιακό σύστημα που την μάχεται προκειμένου να μην απολέσει τα κεκτημένα του.

Με δύο «όπλα» στις Βρυξέλλες

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, είναι ο καθοριστικός σταθμός για το έτερο κρίσιμο μέτωπο της κυβέρνησης, τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με δύο βασικά «όπλα» έναντι των εταίρων, που δεν δείχνουν τις καλύτερες διαθέσεις προς τη χώρα μας και εμφανίζονται εξαιρετικά επικριτικοί ως προς τις «επιδόσεις» της κυβέρνησης στο θέμα αυτό: την ολοκλήρωση των εργασιών για τη λειτουργία των hotspots και των κέντρων φιλοξενίας, που ο ίδιος έχει διαβεβαιώσει ότι θα είναι έτοιμα εγκαίρως, και την απόφαση του ΝΑΤΟ να αναλάβει δράση στο Αιγαίο για την ανάσχεση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία τους για τις εξελίξεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η απειλή για κλείσιμο των βόρειων χερσαίων συνόρων της χώρας εξακολουθεί να επικρέμαται, χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησής της ακόμα και στη διάρκεια της Συνόδου την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο προσπαθεί πάση θυσία να αποτρέψει η κυβέρνηση, καθώς, πέραν των δυσκολιών που εμπεριέχει το εγχείρημα να φιλοξενηθούν όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρεθούν αίφνης εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, η πρόσφατη εμπειρία με τη χωροθέτηση των hotspots και των κέντρων φιλοξενίας έδειξε ότι πρόκειται για ένα ακόμα ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή και αντιδράσεις, αυξάνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή