Διάσταση απόψεων στο CDU για το Grexit από τη Σένγκεν

Διάσταση απόψεων στο CDU για το Grexit από τη Σένγκεν

6' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες πριν το συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών, με την προσφυγική κρίση να τείνει να διασπάσει την ευρωπαϊκή συνοχή, η οικονομική πτέρυγα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) καλεί την καγκελάριο να δείξει την πυγμή της. Μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt ο Γεν. Γραμματέας του ισχυρού Οικονομικού Συμβουλίου της CDU Βόλφγκανγκ Στάιγκερ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί ευρωπαϊκή συμφωνία στο προσφυγικό, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποκλειστεί από τον χώρο Σένγκεν.

«Δεν έχουμε τον χρόνο»

Ως αιτία γι' αυτόν τον αποκλεισμό ο Στάιγκερ ανέφερε το κόστος. Σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα για ένα χρονικά περιορισμένο διάστημα οι απώλειες θα ήταν μικρότερες από τη συνέχιση αυτής της ανοιχτής πολιτικής προς τους πρόσφυγες. «Οι βασικές προϋποθέσεις για να μείνουν τα σύνορα σε ολόκληρη την Ευρώπη ανοιχτά δεν μπορούν να εξασφαλιστούν από όλα τα κράτη – μέλη», τόνισε ο Στάιγκερ. Καταλόγισε μάλιστα στην Ελλάδα ότι παραμελώντας την υποχρέωση διασφάλισης των συνόρων της, επέφερε βαρύ πλήγμα στο Σένγκεν. «Δεν έχουμε τον χρόνο μέχρις ότου η Ελλάδα εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά στάνταρντ, κι όταν μια χώρα δεν πληροί τις υποχρεώσεις της, πρέπει να μεταφέρουμε τον χώρο Σένγκεν προς την κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης».

Το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU προειδοποιεί ότι χωρίς άμεση λύση της προσφυγικής κρίσης πολύ σύντομα θα περιοριστεί η ελεύθερη διακίνηση εντός του Σένγκεν. Για τη Γερμανία μάλιστα κατάρρευση του Σένγκεν θα είχε τεράστιες επιπτώσεις, δεδομένου ότι το 60% των εμπορικών της συναλλαγών γίνεται μέσα στην ΕΕ.

«Ψευτολύση ο αποκλεισμός από το Σένγκεν»

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος οι απόψεις επ΄αυτού του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σε μακροσκελές άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των πρωθυπουργών από την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Τσεχία και τη Σλοβακία με θέμα το μπλοκάρισμα των συνόρων στην ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έκανε έκκληση προς την ΕΕ να μην αποκλείσει την Ελλάδα. «Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους είναι ‘ψευτολύση’ που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο» υποστηρίζει.

Ο Γκάμπριελ κάνει αναφορά και στη κρίση χρέους, υποστηρίζοντας ότι από τα 200 δις ευρώ που έλαβε ως βοήθεια η Ελλάδα από το 2010 μέχρι το 2105, τα 145 δις δόθηκαν για την αποπληρωμή χρεών και δεν συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. «Ενεργοποιούμε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για να σταθεροποιήσουμε το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά δεν κατορθώσαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, την πραγματική οικονομία και τις κοινωνικές συνθήκες των ανθρώπων στις χώρες που παίρνουν την βοήθεια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η δυσαρέσκεια για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης στους δανειστές και στους δανειζόμενους, παρατηρεί ο Γκάμπριελ, ζητώντας να αλλάξει αυτή η πολιτική για να μην επιταχυνθεί η διαδικασία κατάρρευσης της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους»

«Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάρος στις επενδύσεις, στην αναπτυξιακή πολιτική και στη δίκαιη κατανομή βαρών», υποστηρίζει ο γερμανός αντικαγκελάριος ζητώντας ελαφρύνσεις για την Ελλάδα. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρύθμισες, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους, π.χ. με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ειδάλλως απειλείται με κοινωνικές ταραχές και ακυβερνησία. Σε σχέση με αυτήν την κατάσταση οι σχεδόν εβδομαδιαίες προειδοποιήσεις από την Κομισιόν, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ηχεί ως κυνισμός».

Υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης η γερμανική κυβέρνηση

Υπέρ της εφαρμογής κοινής ευρωπαϊκής λύσης, η οποία «δεν προσπερνά καμία ευρωπαϊκή χώρα ούτε είναι σε βάρος ενός μεμονωμένου κράτους-μέλους», τάσσεται η γερμανική κυβέρνηση, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. Επανέλαβε δε ότι για το Βερολίνο βασική προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προϋπόθεση για την διατήρηση της Σένγκεν. «Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, είναι και παραμένει επιτακτικό να βελτιώσουμε τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η κεντρική προϋπόθεση ώστε να βάλουμε σε τάξη και να ελέγξουμε και τελικά και να μειώσουμε τη ροή των προσφύγων.

Χωρίς αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, θα είναι σε κίνδυνο η ελεύθερη διακίνηση στο χώρο Σένγκεν», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και αναφέρθηκε στη «σημαντική πρόταση» που έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κοινή ευρωπαϊκή φύλαξη των συνόρων και των ακτών. «Δική μας συνηγορία είναι: ας το υλοποιήσουμε αυτό το συντομότερο δυνατό και μάλιστα πριν από το τέλος της ολλανδικής προεδρίας», προσέθεσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να τονίσει: «Επαναλαμβάνω ότι όταν μιλούμε για ευρωπαϊκή λύση, εννοούμε μια λύση ολόκληρης της Ευρώπης, η οποία (λύση) δεν προσπερνά καμία ευρωπαϊκή χώρα ή είναι σε βάρος ενός μεμονωμένου κράτους-μέλους».

«Eνας φράχτης στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ θα συνιστούσε αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά και δεν θα επέλυε το πρόβλημα» υπογράμμισε η καγκελάριος Μέρκελ

«Το να εγείρουμε απλώς στην "Μακεδονία", η οποία δεν είναι καν (κράτος) μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν προστατευτικό φράχτη χωρίς να λάβουμε υπόψη μας σε ποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έφερνε αυτό την Ελλάδα, δεν θα ήταν απλώς μια μη-ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματά μας», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και δήλωσε πεπεισμένη για την σημασία της Σένγκεν και αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την διατήρησή της.

«Τα αποφασιστικής σημασίας εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν για τη ροή των προσφύγων βρίσκονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», απάντησε η 'Αγγελα Μέρκελ ερωτηθείσα αν, σε περίπτωση που δεν μειωθεί το προσφυγικό κύμα, «η ταμπέλα "STOP" θα έπρεπε να βρίσκεται στα τουρκικά παραλία του Αιγαίου ή στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ», στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Stuttgarter Zeitung. Αναφερόμενη στην συζήτηση γύρω από την Ελλάδα, τόνισε: «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα ως τώρα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της, αλλά ποτέ δεν είπε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να το βελτιώσει αυτό. Διότι απλώς να χτίσουμε στην Μακεδονία (sic), η οποία δεν είναι καν μέλος της ΕΕ, έναν προστατευτικό φράχτη, χωρίς να λάβουμε υπόψη μας σε ποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έφερνε αυτό την Ελλάδα, δεν θα ήταν απλώς μια μη-ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματά μας».

Η κυρία Μέρκελ, ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο μιας μικρότερης Ζώνης Σένγκεν, σημείωσε πως θα επρόκειτο για οπισθοδρόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επανέλαβε ότι θέλει την διατήρηση της Σένγκεν, καθώς καμία χώρα δεν έχει ωφεληθεί από αυτήν τόσο όσο η Γερμανία. «Κάποιοι υποτιμούν πόσο σημαντική είναι για όλους μας η Σένγκεν, πόσο εξαρτάται η ευημερία μας από την ελευθερία της κίνησης προσώπων και αγαθών. Σίγουρα αξίζει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ασφάλεια των συνόρων της ΕΕ», επισήμανε και διευκρίνισε ότι δεν είναι τόσο απαισιόδοξη, αλλά «τα πράγματα προχωρούν μόνο εφόσον ασκηθεί πίεση, προκειμένου να ετοιμαστούν επιτέλους τα Hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία και πίεση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των διακινητών» προσφύγων. «Αλλά μην ξεχνάτε: μόλις το καλοκαίρι η Βαλκανική Οδός έγινε η πλέον χρησιμοποιούμενη προσφυγική οδός. Πρέπει η Ευρώπη σε μια ιστορική πρόκληση τέτοιου μεγέθους να σηκώσει τα χέρια ήδη μετά από μόλις λίγους μήνες; σαφής απάντηση: όχι», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι θα γίνει ένας «ενδιάμεσος απολογισμός για το πού βρισκόμαστε στην εφαρμογή των μέτρων μας για την διασφάλιση των εξωτερικών μας συνόρων και σε ευρύτερο πλαίσιο στην συνεργασία μας με την Τουρκία, ενώ θα δρομολογηθούν συγκεκριμένα επόμενα βήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή