Εναλλακτικό σχέδιο προωθούν οι χώρες του Βίζεγκραντ

Εναλλακτικό σχέδιο προωθούν οι χώρες του Βίζεγκραντ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευχή και κατάρα είναι για τις χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα η σκληρή στάση της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας στο προσφυγικό. Από τη μία πλευρά, οι χώρες Βίζεγκραντ, σε στενή συνεργασία με την ΠΓΔΜ, εργάζονται για την «οχύρωση» των βορείων συνόρων της Ελλάδας, με στόχο να μετριαστεί η ροή προσφύγων και να εκτονωθεί το οξύτατο πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης της Αυστρίας και της Γερμανίας. Από την άλλη πλευρά, οι Ανατολικοευρωπαίοι τινάζουν στον αέρα το ούτως ή άλλως σαθρό οικοδόμημα των «μετεγκαταστάσεων», που αποτελεί λυδία λίθο της πολιτικής της Αγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό.

Το ανακοινωθέν της χθεσινής 25ης συνόδου των χωρών Βίζεγκραντ στην Πράγα θέτει διορία «αποτελεσματικής διαχείρισης των συνόρων στο Αιγαίο» ώς τον Μάρτιο, και αναφέρει ότι σε αντίθετη περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου πρέπει να θέσει σε εφαρμογή «εναλλακτικό σχέδιο για τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων». Το σχέδιο «θα βασίζεται στα υπάρχοντα πλαίσια ευρωπαϊκής και διμερούς συνεργασίας και θα κάνει χρήση υπηρεσιών της Ε.Ε. όπως ο Frontex». Σε μια σαφή αναφορά στον εγκλωβισμό προσφύγων στο ελληνικό έδαφος, το ανακοινωθέν συνεχίζει: «Αν αποδειχθεί αναγκαία η εφαρμογή συμπληρωματικών μέτρων για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στην Ελλάδα και γι’ αυτό θα είναι αναγκαία η παροχή βοήθειας, περιλαμβανομένη και της ανθρωπιστικής, στην Ελλάδα, μέσα από όλους τους αναγκαίους διαύλους».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ ήταν παρών στη χθεσινή σύνοδο, το ίδιο και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προσκληθεί αλλά δεν μετέβη λόγω φόρτου εργασίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ ήταν επίσης απούσα, παρότι οι αρχικοί, ανέφελοι σχεδιασμοί, προέβλεπαν ότι θα ήταν παρούσα στην πανηγυρική 25η σύνοδο της ομάδας Βίζεγκραντ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε αντιρρήσεις για τον φράχτη στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. «Η κατασκευή ενός φράχτη στην ΠΓΔΜ, που δεν είναι καν μέλος της Ε.Ε., χωρίς να νοιαζόμαστε σε τι κατάσταση έκτακτης ανάγκης φέρνει αυτό το βήμα την Ελλάδα, ούτε ευρωπαϊκή συμπεριφορά συνιστά, ούτε τα δικά μας προβλήματα επιλύει» δήλωσε.

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο την Αγκελα Μέρκελ στη στάση των χωρών Βίζεγκραντ είναι ότι η στρατηγική του φράχτη συνδέεται άρρηκτα με την απόρριψη των μετεγκαταστάσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τη μετεγκατάσταση 130.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στην υπόλοιπη Ε.Ε., ενώ το σχέδιο της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι να οργανωθούν μετεγκαταστάσεις απευθείας από την Τουρκία, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι θανατηφόρες διασχίσεις του Αιγαίου. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν προσφύγει δικαστικά εναντίον των μετεγκαταστάσεων.

Στις Βρυξέλλες εν τω μεταξύ η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Ερνστ Τόβε, δήλωσε ότι «οποιαδήποτε δράση στα σύνορα της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναλαμβάνεται σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και τον Frontex. Ταυτόχρονα, καλωσόρισε τη βοήθεια από κράτη-μέλη της Ε.Ε. προς την ΠΓΔΜ για να στηρίξουν τους ελέγχους στα σύνορά της με την Ελλάδα. Τέλος, το μέτρο στο οποίο έχουν αποθέσει τις ελπίδες τους οι Ευρωπαίοι, η ανάπτυξη νατοϊκών ναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο, αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο στρατιωτικό συμβούλιο του ΝΑΤΟ εντός της εβδομάδας και να πάρει το «πράσινο» φως από το πολιτικό επίπεδο -τους μόνιμους αντιπροσώπους- ώς το τέλος του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή