Τουρκική ΝΑVTEX για περιοχή κοντά στο Καστελλόριζο

Τουρκική ΝΑVTEX για περιοχή κοντά στο Καστελλόριζο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τουρκική παρέμβαση, η οποία προκάλεσε την αλλαγή της διαδρομής του πρωθυπουργικού Embraer που μετέφερε τον κ. Αλ. Τσίπρα από την Αθήνα στο Ιράν, παραδέχεται πλέον και ο κ. Π. Καμμένος. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε (Star) ότι «στις 6 Φεβρουαρίου γίνεται αίτημα για διπλωματική άδεια προς την Αγκυρα για υπερπτήση του αεροσκάφους του πρωθυπουργού, που θεωρείται πολεμικό, πάνω από την Τουρκία και ανεφοδιασμό στη Ρόδο». Επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα της «Κ» της Κυριακής, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι από την τουρκική πλευρά υπήρξε θετική απόκριση, υπό τον όρο ανεφοδιασμού του Embraer στο Μπόντρουμ, με το επιχείρημα πως η Ρόδος θεωρείται από την Αγκυρα «αποστρατιωτικοποιημένο» νησί (το Embraer εμπίπτει στην κατηγορία των στρατιωτικών αεροσκαφών).

Οπως είπε ο κ. Καμμένος, αμέσως μετά την άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί το ελληνικό σχέδιο πτήσης, ακολούθησε επαναχάραξη της διαδρομής από το ΓΕΑ και, πρακτικά, το πρωθυπουργικό Embraer έκανε έναν κύκλο. Ανεφοδιάστηκε στην Αίγυπτο και από εκεί πέταξε –μέσω Σαουδικής Αραβίας και Ιράν– προς το Ισπαχάν, που ήταν και ο πρώτος σταθμός. Σημειώνεται ότι το θέμα έχει δημιουργήσει ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Χθες, επανήλθε επί του ζητήματος ο υπεύθυνος Εξωτερικών της Ν.Δ., Γ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό προκειμένου να απαντηθεί για ποιο λόγο δεν ανεφοδιάστηκε το Embraer στη Ρόδο. Από το ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κυβέρνηση για «παιδαριώδεις χειρισμούς που έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία να αμφισβητεί απαράδεκτα την εθνική μας κυριαρχία και να προβαίνει σε πράξεις όπως αυτές με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο».

Η τουρκική κινητικότητα των τελευταίων ημερών μοιάζει να αποκτά μια «κανονικότητα», τουλάχιστον όσον αφορά την περιοχή της Δωδεκανήσου. Oπως είναι ήδη γνωστό, η Aγκυρα απαίτησε –και επέτυχε– την εξαίρεση των Δωδεκανήσων από τις περιπολίες της νατοϊκής μοίρας, με το πάγιο επιχείρημα της «αποστρατιωτικοποιημένης» ζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα διήμερα μπαράζ παραβάσεων (χθες μόνο πραγματοποιήθηκαν στο ΒΑ και ΝΑ Αιγαίο 13 παραβάσεις από συνολικά 21 τουρκικά πολεμικά και ελικόπτερα), αλλά και η NAVTEX του σταθμού Αττάλειας (υπ’ αριθμόν 118/16), με την οποία χθες δεσμεύθηκε για περίπου έξι ώρες σχεδόν ολόκληρη η περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελλόριζο. Aσχετα από την πρακτική σημασία της (το καθεστώς της ελευθεροπλοΐας είναι πάντα υπερκείμενο), η συγκεκριμένη NAVTEX εντάσσεται στην πάγια τακτική της Aγκυρας, η οποία θεωρεί ότι το Καστελλόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα και –σε κάθε περίπτωση– η τουρκική παρεμβάλλεται μεταξύ του συγκεκριμένου νησιού και της Ρόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή