Χρ. Βερναρδάκης: «Η αυτονόμηση ΜΜΕ, παθογένεια»

Χρ. Βερναρδάκης: «Η αυτονόμηση ΜΜΕ, παθογένεια»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «ρύθμιση» του χαρακτήρα της ενημέρωσης που γίνεται μέσω των ΜΜΕ «τα οποία δεν είναι δημοκρατικά», μίλησε χθες από τη Βουλή ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προσδίδοντας έτσι νέες διαστάσεις στο μείζονος σημασίας θέμα που άνοιξαν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης. Κάνοντας, μάλιστα, ένα βήμα περισσότερο, χαρακτήρισε μεγάλη παθογένεια του συστήματος στη χώρα μας την αυτονόμηση των ΜΜΕ, και επαναλαμβάνοντας πως χρειάζεται ρύθμιση, απέφυγε να προσδιορίσει το περιεχόμενό της. Αυτό «είναι ένα άλλο θέμα» είπε χαρακτηριστικά.

«Θεωρώ πως μία από τις μεγάλες παθογένειες του πολιτικοοικονομικού συστήματος στην Ελλάδα είναι η αυτονόμηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και η κατάχρηση που γίνεται του δημόσιου χώρου ενημέρωσης» σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Βερναρδάκης, και συνέχισε: «Εγώ θεωρώ και εξακολουθώ να πιστεύω, για να μην έχετε καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού, ότι η βασική παθογένεια της δημοκρατίας στην Ελλάδα –και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αμερική και στην Ευρώπη και όπου αλλού θέλετε– είναι η αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικοοικονομικών κύκλων διαμέσου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία δεν είναι δημοκρατικά, αλλά κάνουν κατάχρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πληροφόρησης και της ενημέρωσης και προφανώς χρειάζεται ρύθμιση. Το τι ρύθμιση χρειάζεται είναι ένα άλλο θέμα, αλλά κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η βασική αφετηρία».

Παρέμβαση Ι. Φωτήλα

Την τοποθέτηση αυτή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών προκάλεσε παρέμβαση του κ. Ιάσονα Φωτήλα, καθώς ο βουλευτής του Ποταμιού είχε υπενθυμίσει πως ο κ. Βερναρδάκης μέσω ανάρτησής του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης είχε ταχθεί υπέρ του ελέγχου της πληροφόρησης από τα ιδιωτικά Μέσα: «Και εσείς συμφωνείτε απόλυτα με το νέο καθεστώς που επιχειρείται να δημιουργηθεί. Εχετε και στο παρελθόν τοποθετηθεί στην ανάγκη να ελεγχθούν τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από την κυβέρνηση» είπε συγκεκριμένα ο κ. Φωτήλας και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό: «Εχω στα χέρια μου ένα σχολιασμό που κάνατε στην προσωπική σας σελίδα στο Facebook σε ανύποπτο χρόνο, τον Ιούλιο του 2015, όταν μάλιστα ήσασταν και γενικός γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου, όπου αναφέρεστε εκτενώς στην ανάγκη να ελέγξετε την πληροφόρηση από τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή