Τσακαλώτος: «Χρειαζόμασταν την ανακεφαλαιοποίηση στη μάχη της κυβέρνησης εντός κι εκτός Ελλάδος»

Τσακαλώτος: «Χρειαζόμασταν την ανακεφαλαιοποίηση στη μάχη της κυβέρνησης εντός κι εκτός Ελλάδος»

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εμφανή τα «σημάδια» της πίεσης από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος σήμερα από τη Βουλή προχώρησε στην παραδοχή –ίσως για πρώτη φορά τόσο επίσημα από κυβερνητικό στέλεχος- ότι μία από τις κύριες αιτίες που κατέστησαν αναγκαία την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είχε σχέση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά τη «μάχη» την οποία έδινε με τους εταίρους το περασμένο έτος.

«Ας κάνουμε ένα ρεζουμέ γι’ αυτή την ανακεφαλαιοποίηση. Νομίζω ότι είναι προφανές σε όλους ότι χρειαζόταν νέα ανακεφαλαιοποίηση γιατί η προηγούμενη δεν πέτυχε. Χρειαζόμαστε νέα ανακεφαλαιοποίηση για την κινδυνολογία που υπήρχε. Και χρειαζόμασταν νέα ανακεφαλαιοποίηση για τη μάχη που έδωσε η ελληνική Κυβέρνηση για την αλλαγή των συσχετισμών εντός κι εκτός Ελλάδος» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, κατά την διάρκεια συζήτησης επίκαιρης επερώτησης για το θέμα αυτό, βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση πελαγοδρομεί, με αποτέλεσμα η χώρα να παραπαίει, με όλα τα μέτωπα, εσωτερικά και εξωτερικά, ανοιχτά. Οι αβεβαιότητες, ενδογενείς και εξωγενείς, διευρύνονται. Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι αυξάνονται. Οι αντοχές της κοινωνίας εξασθενούν. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αγκομαχούν. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση μετεωρισμού, αναζητώντας ένα νέο σημείο ισορροπίας χαμηλότερο από αυτό που είχε επιτευχθεί στο τέλος του 2014. Εχει καταστεί ευκρινές, αφού υποστηρίζεται πλέον από ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες, ότι η χώρα τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της Αριστεράς περιπλανήθηκε βυθιζόμενη», τόνισε από την πλευρά του ο πρώτος επερωτών βουλευτής Χρ. Σταϊκούρας, για να συμπληρώσει: «Η ΝΔ θα αναζητήσει, θα διερευνήσει και θα αναδείξει τις μεγάλες ευθύνες τις σημερινής Κυβέρνησης γι’ αυτήν την καθοδική πορεία». Επί του συγκεκριμένου ζητήματος που αποτέλεσε και τη βάση της επερώτησης, ο κ. Χταϊκούρας μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που διαχειρίστηκε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει επιφέρει μεγάλο κόστος στους φορολογούμενους, αβεβαιότητα στους εργαζόμενους στις τράπεζες και τεράστια ζημιά στους μετόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων, μικρούς και μεγάλους, ιδιώτες και Δημόσιο, κράτος και ασφαλιστικά ταμεία».

Μεταξύ των επερωτώντων, ο κ. Μ.Βορίδης άγγιξε με την τοποθέτησή του και την πτυχή μιας εξεταστικής επιτροπής για το θέμα αυτό, μνημονεύοντας χαρακτηριστικά παλαιότερη πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις: «Διαβάζω: «Είναι ανάγκη να ερευνήσουμε από πού προέκυψε η ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», λέει ένα κείμενο και θα σας πω ποιο, που μπορεί στο τέλος όπως σας το διαβάζω να θυμηθείτε και κάτι. Εν συνεχεία, λέει: «Αυτή η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει ιδίως όλες τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών, τα κριτήρια επιλογής των συστημικών τραπεζών –ακούστε τι άλλο ενδιαφέρον- τους λόγους για τους οποίους έγινε αποδεκτό η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με τιμή κατώτερη της αρχικής τιμής κτήσης εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου και των μετοχών των τραπεζών». Σας θυμίζει τίποτε, κύριε Υπουργέ; Είναι η πρότασή σας για να γίνει Εξεταστική Επιτροπή. Επιμένετε σε αυτές τις απόψεις;

Είναι άξια προς έρευνα αυτά τα ζητήματα ή έχουν αλλάξει οι απόψεις σας σήμερα; Για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, αυτά που έπρεπε να ερευνήσουμε για τη δεύτερη, η Βουλή πρέπει να τα ερευνήσει ή όχι;» ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο κ. Βορίδης.

«Αφού με προκαλείτε, να απαντήσω. Παλιότερα πείραζα την κ. Κωνσταντοπούλου ότι έχει ανακαλύψει τον δικαστικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό. Ελπίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αποκαλύψει το δικαστικό δρόμο προς τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος σε μια προσπάθεια να “χαλαρώσει” τη συζήτηση η οποία είχε τέτοια ένταση για τον Υπουργό Οικονομικών, που έκανε τους “γαλάζιους” να λένε ότι ο κ. Τσακαλώτος σε αντίθεση με άλλες εμφανίσεις του στο Κοινοβούλιο σήμερα δεν είχε το γνωστό του χιούμορ.

«Δυστυχώς θυμάμαι ότι είχατε υπογράψει την πρόταση για εξεταστική τότε για τη δεύτερη κεφαλαιοποίηση. Ισως θα ήταν να πείτε «με συγχωρείτε, κακώς πράξαμε». Δεν είναι κακό, ξέρετε. Δεν είναι κακό να λέμε ότι κάτι το κάναμε λάθος», σχολίασε αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας.

«Κλείνουμε τη φάση της οικονομικής ακινησίας χωρίς να ξέρουμε πού πάμε, χωρίς να ξέρουμε πότε τελειώνουν τα ασφαλιστικά θέματα, πότε θα τελειώσουν τα θέματα της φορολογίας, χωρίς να ξέρουμε πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. Όλα είναι στον αέρα! Έχει διαπραχθεί ένα οικονομικό έγκλημα, με ηθικές και πολιτικές διαστάσεις. Δεν θα έλεγα «νομικές», γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Πολλοί μιλούν και γι’ αυτές. Αυτό το πολιτικό, οικονομικό και ηθικό έγκλημα είναι διαρκές. Δεν παραγράφεται. Μετά την πρώτη περίοδο Βαρουφάκη αναλάβατε εσείς να βγάλετε τη χώρα από το αδιέξοδο. Κάντε κάτι», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Α. Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπράταξη).

«Η χώρα συνεχίζει και βυθίζεται στην αβεβαιότητα τη διακυβέρνησης, καθώς τα προβλήματα την ξεπερνούν» σημείωσε ο κ. Χ. Θεοχάρης (Ποτάμι) για να προσθέσει: «Η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να είναι δύσκολη. Η Κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Βαδίζετε χωρίς σχέδιο, με μόνο σύμμαχο τον πανικό σας για τις επιπτώσεις που δημιουργούν οι ίδιες οι πολιτικές σας».

«Βεβαίως δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος, για να βγάλει κάποιος το συμπέρασμα, παρακολουθώντας τη διαδικασία, ότι και η σημερινή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια ακριβώς πολιτική των προηγούμενων Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ» σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος.

«Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να ταλανίζεται. Η αποεπένδυση στη χώρα συνεχίζεται. Κινούμεθα μέσα σε νερά στα οποία δεν ξέρουμε εάν μπορούμε να κολυμπήσουμε. Θα βυθιστούμε ή θα μείνουμε με το χέρι του πνιγμένου και θα καταλήξουμε στον βυθό; Δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό», ανέφερε ο κ. Γ. Καρράς (Εν.Κεντρώων).

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, επιτέθηκε κατά πάντων, χρησιμοποιώντας και όρους όπως «κομματόσκυλα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή