Αντιδράσεις προκαλεί αλλαγή από Βερναρδάκη

Αντιδράσεις προκαλεί αλλαγή από Βερναρδάκη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή της κυβέρνησης, διά του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χρ. Βερναρδάκη, να προβεί σε σημαντική αλλαγή διάταξης του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση, λίγο πριν από την ψήφισή του προχθές το βράδυ, με τρόπο ο οποίος ελέγχεται για την κοινοβουλευτική ορθότητά του, προκαλεί ερωτήματα αλλά και την «έκρηξη» των κομμάτων της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν το γεγονός σε υψηλότατους τόνους.

Η αλλαγή αφορά τους γενικούς γραμματείς, τους αναπληρωτές γ.γ. και τους ειδικούς γραμματείς των υπουργείων. Η διάταξη (άρθρο 6) που αποσύρθηκε, προέβλεπε επιλογή τους από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης. Με «νομοθετική βελτίωση» που κατατέθηκε την τελευταία ημέρα της συζήτησης στη Βουλή από τον κ. Βερναρδάκη, το αρχικό άρθρο αντικαταστάθηκε ολοκληρωτικά από άλλο, σύμφωνα με το οποίο «συνιστώνται θέσεις Διοικητικών Γραμματέων που υπάγονται σε κάθε υπουργό ή αναπληρωτή υπουργό» και οι οποίοι επίσης επιλέγονται από το πραναφερθέν Μητρώο. Η αλλαγή αυτή φαίνεται να προκαλεί σύγχυση, καθώς δεν συνοδεύτηκε από δεύτερη, αυτή τη φορά στον τίτλο του αμέσως επόμενου άρθρου, μέσω του οποίου ορίζονται οι διαδικασίες επιλογής των προσώπων για τις θέσεις ευθύνης: στον τίτλο διατηρήθηκε η αναφορά σε «Γενικούς Γραμματείς, αναπληρωτές Γ.Γ. και Ειδικούς Γραμματείς». Ετσι, δημιουργείται η εντύπωση πως η κυβέρνηση ουσιαστικά δρομολογεί προσλήψεις επιπλέον 33 στελεχών στην κεντρική διοίκηση, δίπλα στους 63 που ήδη υπηρετούν.

Για «εμπαιγμό της εθνικής αντιπροσωπείας» κάνει λόγο η κ. Νίκη Κεραμέως. «Πολιτική απάτη και εξαπάτηση της Βουλής» καταγγέλλεται σε δελτίο Τύπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Πρέπει να είναι ικανοποιημένοι οι κομματικοί στρατοί. Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει τη διάταξη-σκάνδαλο» σχολιάζει το Ποτάμι.

Το θέμα έθεσε και στη Διάσκεψη των Προέδρων χθες ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημ. Συμπαράταξης, Β. Κεγκέρογλου, σημειώνοντας πως πρέπει το Επιστημονικό Συμβούλιο να αποφανθεί σχετικά με το αν ο κ. Βερναρδάκης μπορούσε να προχωρήσει σε αντικατάσταση ολόκληρου άρθρου μέσω «νομοτεχνικής βελτίωσης» και όχι με τροπολογία, κάτι το οποίο θα απαιτούσε εκτός των άλλων και αιτιολογική Εκθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βούτσης είπε ότι θα απευθυνθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο γενικώς για τα όρια που πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα στις «νομοθετικές βελτιώσεις» και τις «τροπολογίες», διευκρινίζοντας ότι το ερώτημα δεν θα αφορά τη συγκεκριμένη αλλαγή Βερναρδάκη.

Με αφορμή τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, από πηγές του ΥΠΕΣ διευκρινίστηκε ότι με την επίμαχη αλλαγή δεν δημιουργούνται επιπλέον θέσεις ευθύνης, αλλά πως γίνεται «αντικατάσταση» των ήδη υπηρετούντων με τους παλαιούς τίτλους, από τους «Διοικητικούς Γραμματείς». Ωστόσο, η σύγχυση συνεχίζεται, αφού λέγεται πως οι νυν Γ.Γ. θα εξακολουθούν ως πολιτικά στελέχη να υπηρετούν στα υπουργικά γραφεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή