Η στάση του ΔΝΤ επί τάπητος

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο στόχους έχει το οικονομικό επιτελείο ενόψει του αυριανού Eurogroup, το οποίο από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές θεωρείται κρίσιμο για το μέλλον της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η Αθήνα θέλει αρχικά να εκθέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις εκτιμήσεις του για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, που απέχουν από αυτές των Ευρωπαίων, και στη συνέχεια να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης των επόμενων βημάτων του ελέγχου, ώστε να υπάρχει ένα χρονικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα πρέπει να κινηθούν όλοι.

Σύμφωνα με στελέχη των δανειστών, οι επαφές των προηγούμενων ημερών μεταξύ των μελών της τρόικας δεν κατέληξαν σε σύμπτωση επί των εκτιμήσεων για το δημοσιονομικό κενό, αλλά και επί των πολιτικών που θα το καλύψουν. Ετσι, η περαιτέρω πρόοδος παραπέμφθηκε στο αυριανό Eurogroup. Αυτή τη στιγμή, το τοπίο αναφορικά με το τι θα γίνει με τον έλεγχο του προγράμματος παραμένει θολό. Οπως εξηγούν παράγοντες της τρόικας, «οι διαφορές μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ συνεχίζουν να υπάρχουν», ενώ είναι δεδομένο ότι απόσταση χωρίζει και την Αθήνα από τους δανειστές για τα μεγάλα ζητήματα της αξιολόγησης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο αναμένει από το Eurogroup να διαχειριστεί δύο ζητήματα:

1. Τη στάση του ΔΝΤ: Τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπλ. υπουργός Γ. Χουλιαράκης έχουν αρκετές φορές εξαπολύσει επίθεση προς το Ταμείο για τις εκτιμήσεις του αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό που εντοπίζει από τώρα έως το 2018. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα 4-5% του ΑΕΠ ή 7,5-9 δισ. ευρώ για να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Το μέγεθος αυτό το αμφισβητεί εντόνως η ελληνική πλευρά, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν βρίσκει σύμφωνη ούτε την Κομισιόν, που το υπολογίζει στο 3% του ΑΕΠ ή περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Ηδη, ο κ. Χουλιαράκης είχε μια πρώτη σύγκρουση με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, Ντέλια Βελκουλέσκου, κατά τη διάρκεια του Euroworking Group της περασμένης Δευτέρας. Στο αυριανό Eurogroup θα ζητηθεί από το ΔΝΤ να εξηγήσει το πώς υπολογίζει αυτό το κενό, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά πως θα βρει συμμάχους σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης και βέβαια στην Κομισιόν. Αλλωστε, εμμέσως, η πρόβλεψη του Ταμείου πλήττει και τα συμφέροντα των χωρών της Ευρωζώνης, αφού για να καλυφθεί είτε η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει ισόποσα μέτρα (κάτι που θεωρείται ανέφικτο) είτε η Ευρωζώνη να χαμηλώσει τους δημοσιονομικούς στόχους και να δώσει νέα δάνεια. Αυτό απαιτεί ακόμη πιο γενναιόδωρη ελάφρυνση χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, στο ελληνικό στρατόπεδο θεωρούν ότι το Ταμείο θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και ενδεχομένως αυτό να αποτελέσει και λόγο για κάποιας μορφής υποχώρησή του από τις απαιτήσεις του. Ενα άλλο σημείο που πιθανόν να αναγκάσει το ΔΝΤ να υποχωρήσει είναι η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το κλείσιμο του περυσινού προϋπολογισμού στα τέλη Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 ήταν 0,2% του ΑΕΠ, ενώ το Ταμείο εκτιμά έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.

2. Τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη που θα περιγράφει το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων στο πλαίσιο της αξιολόγησης: Είναι γνωστό ότι η Αθήνα θέλει ο έλεγχος να κλείσει το συντομότερο δυνατόν. Στελέχη της Ε.Ε. έχουν επίσης δηλώσει ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ γενικότερα όλοι συμφωνούν πως η καθυστέρηση βλάπτει την ελληνική οικονομία, παρά τη βοηθά.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα ό,τι χρονοδιάγραμμα υπήρχε δεν εφαρμόστηκε, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ετσι, το οικονομικό επιτελείο θέλει να υπάρξει μια σαφής κατεύθυνση από το Eurogroup προς τους θεσμούς για τους χρόνους των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν. Οπως αναφέρουν παράγοντες της τρόικας, μια ασφαλής εκτίμηση είναι ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα. Δεν μπορεί, όμως, να γίνει το ίδιο ασφαλής εκτίμηση για το πόσο θα διαρκέσει η αποστολή τους και το πότε θα κλείσει ο έλεγχος. Το πιο πιθανό, πάντως, είναι αυτή τη φορά να μην παραμείνουν στην Αθήνα για συζητήσεις μιας εβδομάδας, αλλά να επιδιώξουν διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν περισσότερο και θα οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα. Ωστόσο, το σενάριο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος Μαρτίου (πριν από το καθολικό Πάσχα) θεωρείται πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή