Παυλόπουλος: «Σύνορα της Ε.Ε. τα Δωδεκάνησα»

Παυλόπουλος: «Σύνορα της Ε.Ε. τα Δωδεκάνησα»

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον όρκο του Ιπποκράτη, υπό την έννοια της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, επικαλέστηκε από την Κω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, προκειμένου να στείλει μήνυμα συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες με όρους ανθρωπισμού και δικαιοσύνης. Από το νησί, όπου καταγράφηκαν ίσως οι πιο έντονες αντιδράσεις σε σχέση με την προσφυγική πίεση, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η –με ελάχιστες κι ασήμαντες εξαιρέσεις– αλληλεγγύη των κατοίκων του Αιγαίου νομιμοποιεί το ελληνικό αίτημα για πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος, με κυρώσεις έναντι όσων κινούνται έξω από τις αρχές της Ευρώπης, αλλά και την απαίτηση ώστε η Τουρκία να βάλει τέλος στους διακινητές-εμπόρους «ανθρώπινων, ιδίως δε παιδικών, ψυχών».

Ο κ. Παυλόπουλος βρέθηκε στην Κω, της οποίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης, για την επέτειο της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, σημειώνοντας εμφατικά ότι «από την 7η Μαρτίου 1948, τα Δωδεκάνησα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού κορμού, αλλά και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία και κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο φυλάσσει κυριάρχως η Ελλάδα», κάτι που, όπως είπε, «πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι πάντες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδίως κατά την ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία του οξύτατου προσφυγικού ζητήματος». Κατέληξε, δε, ότι ο τρόπος και η ταχύτητα αντίδρασης της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα θα κρίνουν «τη συνοχή και το μέλλον του όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή