Ντιμπέιτ ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου

Ντιμπέιτ ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΛΙΝΤ, ΜΙΣΙΓΚΑΝ. Μία ακόμη τηλεμαχία, ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου συγκρινόμενη με την τελευταία των Ρεπουμπλικανών, έφερε αντιμέτωπους τους διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς.

Οι δύο υποψήφιοι αντιπαρατέθηκαν γύρω από την πολιτική τους σταδιοδρομία, με την πρώην υπουργό Εξωτερικών να υπερασπίζεται τις σχέσεις της με την Γουόλ Στριτ και τον γερουσιαστή του Βερμόντ να αποκρούει τις κατηγορίες που τον θέλουν να πρόδωσε την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής ύφεσης. Το υψηλό επίπεδο της αντιπαράθεσης επαίνεσαν χθες σχολιαστές του αμερικανικού Τύπου, υπενθυμίζοντας την τραγική εικόνα του πρόσφατου ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών, με τις προσωπικές επιθέσεις και τα αγοραία σεξουαλικά υπονοούμενα.

Η κ. Κλίντον επεσήμανε ότι, παρότι οι διαφωνίες της με τις πολιτικές προτάσεις του κ. Σάντερς είναι σημαντικές, όσοι έβλεπαν τη συζήτηση θα έπρεπε «να συγκρίνουν την ουσία όσων παρακολουθούσαν με εκείνα που είδαν στη σκηνή του ρεπουμπλικανικού ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας». Ο Μπέρνι Σάντερς προσέθεσε: «Αν εκλεγώ πρόεδρος, θα επενδύσω σημαντικά κεφάλαια στα προγράμματα ψυχικής υγείας και θα αντιληφθείτε γιατί αν παρακολουθήσατε το ρεπουμπλικανικό ντιμπέιτ».

Σε μια αποστροφή της συζήτησης, η κ. Κλίντον επεσήμανε ότι ο Μπέρνι Σάντερς ψήφισε κατά της διάσωσης των αυτοκινητοβιομηχανιών το 2009, για να συνεχίσει: «Εγώ ψήφισα υπέρ της διάσωσής τους. Εσείς δεν το κάνατε. Αν όλοι είχαν ψηφίσει όπως ο κ. Σάντερς, πιστεύω ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα είχε καταρρεύσει, στερώντας 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας».

Η συζήτηση διεξήχθη στην πόλη Φλιντ του Μίσιγκαν, πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, που έχει πλέον πτωχεύσει μετά τη διακοπή λειτουργίας των περισσότερων εργοστασίων.

Ο Σάντερς, όμως, αντέτεινε ότι το πακέτο διάσωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας αποτελούσε μέρος ευρύτερου προγράμματος διάσωσης της Γουόλ Στριτ: «Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι οι εργαζόμενοι της χώρας κλήθηκαν να σώσουν τους απατεώνες της Γουόλ Στριτ». Εντέλει, ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον συμφώνησαν να διοχετεύσουν 23,4 δισ. δολάρια στην αυτοκινητοβιομηχανία από τα ομοσπονδιακά κεφάλαια, που προορίζονταν για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ικανοί αντίπαλοι Τραμπ

Και οι δύο Δημοκρατικοί αντίπαλοι εμφάνισαν τον εαυτό τους ως τον ικανότερο για να αντιμετωπίσει τον επικρατέστερο στην κούρσα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Εχω εξασφαλίσει περισσότερες ψήφους από τον Τραμπ στις μέχρι στιγμής προκριματικές εκλογές. Προβλέπω ότι η μισαλλοδοξία, οι τακτικές εκφοβισμού και η αλαζονεία του θα απομακρύνουν τους ψηφοφόρους από αυτόν», είπε η Χίλαρι Κλίντον. Ο Μπέρνι Σάντερς επεσήμανε, όμως, ότι «οι δημοσκοπήσεις για αναμέτρηση Σάντερς εναντίον Τραμπ είναι πολύ ευνοϊκότερες για το Δημοκρατικό Κόμμα από ό,τι οι σφυγμομετρήσεις Κλίντον εναντίον Τραμπ».

Στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον διαθέτει τουλάχιστον 1.130 συνέδρους, ενώ ο Σάντερς έχει εξασφαλίσει μόλις 499. Η νίκη στο συνέδριο απαιτεί 2.383 συνέδρους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή