«Χρόνο» ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας από Μέρκελ, Ολάντ

«Χρόνο» ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας από Μέρκελ, Ολάντ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγωνία της Αθήνας για το τιτάνιο έργο που συνεπάγεται για την Ελλάδα η υλοποίηση της συμφωνίας με την Τουρκία, όπως αυτή έχει σχεδιαστεί, καθώς και η ανησυχία ότι θα μπορούσαν από την εφαρμογή της, εφόσον δεν υπάρξουν οι κατάλληλες πρόνοιες, να προκύψουν νομικές επιπλοκές, ακόμη και νομικές περιπέτειες για τη χώρα και, πιθανώς, για την ηγεσία της, αποτυπώθηκαν στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής χθες, στις Βρυξέλλες. Δεν είναι τυχαίο ότι στα δύο αυτά θέματα στάθηκε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε πριν αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Εκεί, ο κ. Τσίπρας ζήτησε «επαρκή χρόνο», προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό σύστημα υποδοχής και αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου, που αποτελεί μία από τις βασικές υποχρεώσεις που απορρέουν για τη χώρα μας από το σχέδιο το οποίο συγκρότησε η Ε.Ε., ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί κάθε βοήθεια που μπορεί να της διατεθεί, μέσω των συναρμόδιων ευρωπαϊκών μηχανισμών και φορέων, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, εξοπλισμό και τεχνογνωσία.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τους συνομιλητές του ότι όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από την όποια συμφωνία (ιδιαίτερα το τμήμα εκείνο που αφορά την επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία, για το οποίο έχουν διατυπωθεί ισχυρές ενστάσεις από οργανισμούς που ασχολούνται με την προστασία των δικαιωμάτων τους) θα είναι νόμιμες και συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη της Γενεύης. Το ίδιο αίτημα έθεσε ο κ. Τσίπρας και προς τους ευρωσοσιαλιστές, ενώ ήταν το μοναδικό θέμα που συζητήθηκε, σύμφωνα με συνεργάτες του, στη συνάντηση που είχε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο κ. Τσίπρας έγινε δέκτης παρατηρήσεων από την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη, με την επισήμανση ότι εκθέτει ολόκληρη την Ευρώπη. Στις έμμεσες παραινέσεις να αντιμετωπισθεί το θέμα, ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, απάντησε ότι θα λυθεί με πειθώ και παροχή κινήτρων προς τους συγκεντρωθέντες εκεί, ώστε να μετακινηθούν οικειοθελώς, αποκλείοντας οποιαδήποτε άλλης μορφής επέμβαση.

Κατά τα λοιπά, κατά την πάγια επιχειρηματολογία της Αθήνας, ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστική ανάσχεση των ροών, η εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής, το οποίο επικαιροποιήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σμύρνη, η επιτάχυνση των διαδικασιών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και η διαμόρφωση αποτελεσματικού μηχανισμού επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία προς τις χώρες της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή