Ν.Δ.: Εξαιρετικά πολύπλοκη η συμφωνία

Ν.Δ.: Εξαιρετικά πολύπλοκη η συμφωνία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική εξέλιξη, η απουσία της οποίας θα οδηγούσε σε γιγάντωση φαινομένων «Ειδομένης» και «Πειραιά», χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Eνωσης και Τουρκίας για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, μην κρύβοντας, ωστόσο, την ανησυχία της για την υλοποίηση και αντοχή όσων υπεγράφησαν στις Βρυξέλλες.

Στη Συγγρού κάνουν λόγο για μία «εξαιρετικά πολύπλοκη» συμφωνία, ενώ όπως σχολιάζουν έμπειρα πολιτικά στελέχη «εδώ που έφτασαν τα πράγματα, η επιλογή ήταν είτε η μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο καταυλισμό, είτε η “ανάδειξη” της Ελλάδας στη “νήσο Eλις” της Ευρώπης».

H θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώθηκε εμφατικά και κατά τη χθεσινή συζήτηση επίκαιρης επερώτησης, που με μεγάλη καθυστέρηση (είχε κατατεθεί τον περασμένο Δεκέμβριο) μπήκε στην ημερήσια διάταξη κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η συμφωνία «είναι πολύπλοκη, δύσκολη και ανησυχητικά σαφής σε πολλά σημεία της» τόνισε ο πρώτος επερωτών Γ. Κουμουτσάκος. «Προχωρήσατε σε μια συμφωνία που είναι αμφίβολο αν θα εφαρμοστεί. Η Ελλάδα παραμένει χώρα-καταυλισμός. Οι συνθήκες των προσφύγων προσβάλλουν και την Ελλάδα και την Ευρώπη». «Η κυβέρνηση έδειξε ανικανότητα ως προς την ανάγκη να λειτουργήσει συντεταγμένα», σημείωσε η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη. Για «υγειονομική βόμβα στην Ειδομένη» μίλησε ο κ. Ν. Παναγιωτόπουλος. «Ο κ. Μουζάλας έχει αποτύχει στη διαχείριση του προσφυγικού», υποστήριξε ο κ. Στ. Καλαφάτης. «Το προσφυγικό θα μπορούσε να είναι “χρυσή ευκαιρία” αντιστροφής της αρνητικής διεθνούς εικόνας της χώρας. Ομως δεν είχατε σχέδιο, στρατηγική» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Β. Κικίλιας.

Σε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλας, είπε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει απέναντι σε ένα τόσο μεγάλο διεθνές πρόβλημα και πολλές φορές υποστήριξε ότι πρέπει να είναι κοινή, εθνική η προσπάθεια για την αντιμετώπισή του. «Είναι καλή η συμφωνία που υπογράψαμε. Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία και ζητώ τη συμπαράταξή σας για να υλοποιηθεί» είπε, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αναφερόμενος στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ είπε ότι μπορεί να μη συνέβαλε στη μείωση των ροών από την Τουρκία, αλλά επέτυχε να δοθεί ένα τέλος στο τεράστιο blame game που υπήρχε σε βάρος της χώρας μας, ως προς τη φύλαξη των συνόρων.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «μέσα στον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει κλείσει όμορφα και ωραία. Χρειάζεται χρόνος να πειστεί ο κόσμος» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε πως ουσιαστικά ποτέ δεν έκλεισε η Αμυγδαλέζα.

Στη Ν.Δ., όπου οι συσκέψεις και οι επαφές για την αξιολόγηση της συμφωνίας ήταν εργώδεις, επιμένουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα είναι η ίδια η κυβέρνηση καθώς, όπως σημειώνουν, «δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και την τεχνητά συγκολλημένη συγκυβέρνησή του με τον Π. Καμμένο, ότι μπορούν να λύσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα της χώρας και των Ελλήνων».

Η Ν.Δ. αναδεικνύει ότι έναντι μιας συμφωνίας αμφιβόλου εφαρμογής, η Τουρκία διασφαλίζει 3+3 δισ. ευρώ βοήθεια από την Ε.Ε., κατάργηση, έως τον προσεχή Ιούνιο, της υποχρέωσης τουριστικής θεώρησης (visa) για τους Τούρκους πολίτες και επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξής της στην Ε.Ε. Καταλήγει, δε, ότι είναι πολύ πιθανό –εάν όχι βέβαιο– ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εκτοξευθεί ο αριθμός εκείνων που θα υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα προκειμένου να αποφύγουν την απέλαση – επιστροφή τους στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή