Γιατί η κυβέρνηση δεν «κοιτάζει» προς τις κάλπες

Γιατί η κυβέρνηση δεν «κοιτάζει» προς τις κάλπες

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Μητσοτάκης ζητάει εκλογές εκ του ασφαλούς, γιατί ξέρει ότι τώρα δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν. Είναι καθαρά επικοινωνιακή κίνηση, το έχουμε κάνει και εμείς στο παρελθόν». Από το επιτελείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δείχνουν απαξιωτική διάθεση έναντι του αιτήματος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, που διατύπωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή την περασμένη Τρίτη.

Αλλωστε ο πρωθυπουργός φρόντισε να απαντήσει εκείνο το βράδυ ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Βεβαίως, ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος σχολίασε το περί εκλογών αίτημα, παραπέμποντας σε προ ετών σχετική αποστροφή του Κώστα Καραμανλή, ότι «ενίοτε τα αιτήματα γίνονται δεκτά», φράση με την οποία απάντησε και ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

Πάντως, το Μαξίμου είναι σαφές ότι δεν επιθυμεί να συντηρηθεί στη δεδομένη συγκυρία η συζήτηση περί πιθανών πρόωρων εκλογών, και θέλει να κλείσει το θέμα πριν πάρει διαστάσεις και εξελιχθεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αλλωστε η διατήρηση επί μακρόν μιας τέτοιας συζήτησης μόνο παραλυτικά μπορεί να επιδράσει για το όποιο κυβερνητικό έργο. «Είναι τόσα πολλά και τόσο κρίσιμα τα ανοιχτά μέτωπα, η διαπραγμάτευση με τους εταίρους βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο, η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την έκβασή της, το προσφυγικό αποτελεί κρίση σε πλήρη εξέλιξη, που απαιτεί αμεσότητα στη διαχείρισή της. Σε αυτές τις συνθήκες κανείς δεν σκέφτεται τις εκλογές. Ούτε το πολιτικό προσωπικό ούτε πολύ περισσότερο οι πολίτες», σχολιάζουν σχετικά στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Η αλήθεια είναι ότι στην κυβερνητική ηγεσία συνεκτιμούν στις τοποθετήσεις τους τις δημοσκοπικές επιδόσεις της κυβέρνησης, που δεν είναι ιδιαίτερα αξιοζήλευτες αυτήν τη στιγμή, αλλά και το ότι με τόσα μέτωπα ανοιχτά δεν είναι εύκολο για την κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα πειστικό αφήγημα των πεπραγμένων της, με το οποίο θα μπορούσε να οδεύσει σε εκλογική αναμέτρηση.

Τα επιχειρήματα

Την ίδια στιγμή, και καθώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της κρίσιμο νομοθετικό έργο, εφόσον προσδοκά έως το τέλος του μήνα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν επιθυμεί επ’ ουδενί οι βουλευτές της να κληθούν να ψηφίσουν επώδυνα μέτρα μέσα σε κλίμα εκλογολογίας, το οποίο θα αυξήσει την πίεση που, ούτως ή άλλως, υφίστανται. Το επιχείρημα ότι έχουν μεσολαβήσει μόλις κάτι περισσότερο από έξι μήνες από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, που επικαλούνται κυβερνητικά στελέχη, είναι μάλλον επίφαση, καθώς τα τελευταία έτη έχει διαφανεί ότι ο χρόνος εκλογών επιλέγεται ή επιβάλλεται επί τη βάσει υπολογισμών για τη διεκδίκηση της εξουσίας.

Και ενώ η κυβέρνηση εμφανώς έχει διάφορους λόγους να αποκηρύσσει τις εκλογές, στο πρωθυπουργικό επιτελείο τις ξορκίζουν, εξηγώντας ότι, βάσει της θεωρίας των παιγνίων (!), ούτε ο κ. Μητσοτάκης έχει λόγο να ζητήσει εκλογές.

Προφανώς επειδή ενδιαφέρονται για τις επιδόσεις του αντιπάλου τους, εξηγούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Θεωρούν ότι στα κρίσιμα ζητήματα, αυτά της διαπραγμάτευσης ή της προσφυγικής κρίσης, η Ν.Δ. περιορίζεται σ’ έναν καταγγελτικό λόγο για τα κενά της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς να έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένη δική της πρόταση και συγκεκριμένες λύσεις.

Αξιολογούν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμα προλάβει να ελέγξει το κόμμα του και να οικοδομήσει συμπαγές και συνεκτικό επιτελείο συνεργατών. Ως εκ τούτου, συμπεραίνουν ότι το αίτημα για πρόωρες εκλογές είναι επικοινωνιακό τέχνασμα και εκκινεί από τη βεβαιότητα ότι αυτές δεν θα γίνουν και, ενδεχομένως, προς εξυπηρέτηση συμφερόντων που επιθυμούν να ανακοπεί η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων και οι έρευνες για διαπλοκή και διαφθορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή