Ο Σάντερς, η Κλίντον και η μάχη για το χρίσμα

Ο Σάντερς, η Κλίντον και η μάχη για το χρίσμα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τον καταιγισμό εκκλήσεων να αποχωρήσει από τη διεκδίκηση του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος, θα ήταν αδιανόητο για τον Μπέρνι Σάντερς να σταματήσει τώρα – εξάλλου, ο γερουσιαστής από το Βερμόντ έχει ακόμη πιθανότητες να κατακτήσει το χρίσμα, ιδίως μετά τις πέντε νίκες του στις δυτικές πολιτείες.

Το ενδεχόμενο επικράτησης του Σάντερς αντί της Χίλαρι Κλίντον είναι μικρό, αλλά σαφώς μεγαλύτερο απ’ ό,τι όταν ξεκίνησε.Ο Σάντερς έχει κερδίσει σε 15 πολιτείες, τέσσερις από τις ήττες του ήταν εντελώς οριακές και η άνοδός του συνεχίζεται. Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι δεν έχουν ακόμη μιλήσει.

Για πρώτη φορά, δημοσκόπηση του πρακτορείου Μπλούμπεργκ δείχνει τον Σάντερς να προηγείται της Κλίντον στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών. Ενθουσιώδη πλήθη συρρέουν στις ομιλίες του, ενώ τα οικονομικά στοιχεία του Φεβρουαρίου δείχνουν δραματική διαφορά υπέρ του (43 εκατ. δολάρια δωρεές για τον Σάντερς έναντι 30 εκατ. δολαρίων για την Κλίντον). Τον Φεβρουάριο ο Σάντερς ενισχύθηκε από δύο εκατομμύρια μικρούς δωρητές, ενώ αντίθετα πάνω από το 70% των δωρεών προς την Κλίντον προέρχονται από μεγάλους δωρητές, που προσκρούουν στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

Οι επικριτές του Σάντερς έλεγαν ότι για να παραμείνει ανταγωνιστικός θα έπρεπε να σαρώσει στις δυτικές πολιτείες, όχι απλώς να κερδίσει με 55%-45%. Τελικά, το μικρότερο ποσοστό που απέσπασε στις αναμετρήσεις που έγιναν σε Ουάσιγκτον, Αλάσκα, Χαβάη, Αϊνταχο και Γιούτα ήταν 70%.

Σε σχέση με τους αντιπάλους

Η δημοτικότητα της Κλίντον στον γενικό πληθυσμό είναι κάτω του 50%, ποσοστό πρωτοφανές για προεδρικό υποψήφιο από την έναρξη των μετρήσεων. Μόνο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χειρότερο σκορ. Οι Αμερικανοί έχουν αμφιβολίες για την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία της, ενώ όλες οι μετρήσεις δείχνουν τον Σάντερς να κερδίζει τους Ρεπουμπλικανούς με μεγαλύτερη διαφορά από ό,τι η Κλίντον. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Σάντερς τα πηγαίνει πολύ καλύτερα στους ψηφοφόρους που δεν έχουν γραφτεί σε κάποιο κόμμα.

Ο Σάντερς δεν έχει ψευδαισθήσεις για το πόσο δύσκολη είναι η «πολιτική επανάσταση» που επαγγέλλεται. Αλλά γιατί να παραδώσει τα όπλα; Πού θα ξαναβρεί τόσο μαζικό ακροατήριο; Κερδίζει υποστηρικτές, εμπνέει ανθρώπους να οργανωθούν και να γίνουν ακτιβιστές, διαδίδοντας το μήνυμά του.

Η προσπάθεια έχει ήδη αποφέρει καρπούς, αφού ο Σάντερς απέδειξε ότι οι προεδρικοί υποψήφιοι δεν χρειάζεται να εξαρτώνται από μεγάλους δωρητές. Από δω και στο εξής, σε κάθε αναμέτρηση θα υπάρχει περιθώριο για έναν αντάρτη υποψήφιο. Επίσης, ο Σάντερς έχει δώσει τον τόνο της εκστρατείας, υποχρεώνοντας την Κλίντον να προσαρμόσει τις θέσεις της και να ανακυκλώσει μέρος της δικής του ρητορικής. Στα θέματα του διεθνούς εμπορίου, της Γουόλ Στριτ, των εταιρειών που φοροδιαφεύγουν, της αμοιβής των διευθυντών, της ποινικής δικαιοσύνης, του κατώτατου μισθού, των συνδικάτων και του πολιτικού χρήματος, η εκστρατεία του ανοίγει ορίζοντες. Οσο περισσότερο μείνει ο Σάντερς στην κούρσα, τόσο δυσκολότερο θα είναι αργότερα για την Κλίντον να εγκαταλείψει τις νέες φιλολαϊκές υποσχέσεις της.

Ακόμη και αν δεν ξεπεράσει την Κλίντον, ο Σάντερς μπορεί να πάει στο συνέδριο της Φιλαδέλφειας με παρόμοιο αριθμό εκλεκτόρων που προέκυψαν από τις προκριματικές και να παλέψει για την πλατφόρμα του κόμματος στα θέματα της διάσπασης των μεγάλων τραπεζών, του ισορροπημένου εμπορίου, της ανοικοδόμησης των υποδομών, της δημιουργίας εθνικού συστήματος υγείας, της κατάργησης των διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια και άλλα. Η νέα ενέργεια που απελευθέρωσε ο Σάντερς δεν θα εκλείψει με τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή