ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντομπρόβσκις: Μειώστε τις δαπάνες, μην αυξάνετε τους φόρους

valdis-thumb-large

Υπερ τη συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας τάχθηκε ο  αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υποστηρίζοντας τόσο την παροχή τεχνογνωσίας όσο και τη χρηματοδότηση, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει τη τη διαρροή του διαλόγου Βελκουλέσκου-Τόμσεν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr, ο Ντομπρόβσκις, τόνισε πως το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αλλά και για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, ενώ τόνισε πως πλέον «τα πράγματα είναι εντός τροχιάς»

Ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε επίσης ότι από ελληνικής πλευράς θα πρέπει να γίνει μια πιο λεπτομερής αποτύπωση των δημοσιονομικών μέτρων και να κλείσουν εκκρεμότητες όπως  η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, όπου οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη παρουσιάσει μία αρκετά συγκεκριμένη πρόταση, η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος όπου έχει γίνει ήδη σημαντική πρόοδος, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η βελτίωση της συλλογής των φόρων.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης πως σύμφωνα με μελέτες τα μέτρα μείωσης των δαπανών έχουν μικρότερη επίπτωση στην ανάπτυξη σε σχέση με τις αυξήσεις φόρων.

«Αυτή είναι η συμβουλή μας προς την ελληνική κυβέρνηση. Μην κοιτάτε μόνο στον τομέα των εσόδων, κοιτάξτε και προς τον τομέα των δαπανών.»

Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, υποστήριξε ο κ. Ντομπρόβσκις, έχει γίνει ήδη σημαντική δουλειά και πρέπει να την ολοκληρώσουμε σύντομα χωρίς να δίνει κάποιο σαφές χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση.

Παράλληλα, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους, αποκλείοντας παράλληλα κάθε ενδεχόμενο για κούρεμα κεφαλαίου.