«Βροχή» φόρων έως το 2018

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βροχή» φόρων για να κλείσει το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό έως το 2018 ύψους 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ επιστρατεύει η κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά, οι δανειστές και ιδίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αμφισβητούν την αποδοτικότητα του πακέτου των προτεινόμενων παρεμβάσεων, αλλά και κάποια μέτρα ξεχωριστά έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γενικά από τα μέτρα σε ασφαλιστικό, φορολογία εισοδήματος και τα δημοσιονομικά θα πρέπει να προκύψει όφελος της τάξης του 3% του ΑΕΠ ή 5,4 δισ. ευρώ έως το 2018 για να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι με τις παρεμβάσεις που προτείνει και στους τρεις τομείς διασφαλίζεται η απόδοση των 5,4 δισ. ευρώ, ενώ και η Κομισιόν εκτιμά ότι τα μέτρα οδηγούν σε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ωστόσο, το ΔΝΤ θεωρεί ότι στην καλύτερη περίπτωση οι δράσεις αποδίδουν 2,5% του ΑΕΠ και δεν διασφαλίζουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αλλά 1,5% του ΑΕΠ. Η διαφορά που υπάρχει στις εκτιμήσεις προέρχεται κυρίως από την απόδοση του πακέτου των δημοσιονομικών μέτρων. Η κυβέρνηση έχει, μεταξύ άλλων, προτείνει τις εξής παρεμβάσεις:

1. Αύξηση της φορολογίας σε αμόλυβδη και υγραέριο, καθώς και στο φυσικό αέριο (και για τη βιομηχανία). Αν και έγινε επεξεργασία κάποιας αύξησης της φορολογίας και στο πετρέλαιο κίνησης, τελικά το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε.

2. Αύξηση της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία ή εναλλακτικά επιβολή τέλους στη χρήση του Διαδικτύου.

3. Επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση.

4. Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

5. Αύξηση του τέλους ταξινόμησης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

6. Αύξηση του φόρου στα τσιγάρα.

7. Επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.

8. Εφαρμογή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.

9. Περικοπή αμυντικών δαπανών.

10. Διατήρηση του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο.

11. Περικοπές σε διάφορες δαπάνες του Δημοσίου.

12. Αύξηση του ΕΝΦΙΑ στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, με την τρόικα να υποστηρίζει ότι έτσι όπως έχει σχεδιαστεί το μέτρο ενέχει τον κίνδυνο απώλειας εσόδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά «απλώνονται» έως το 2018. Δηλαδή, κάποια από αυτά δεν θα ισχύσουν άμεσα, αλλά θα προβλέπεται η εφαρμογή τους τα επόμενα χρόνια ή μόνο το 2018. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενδεχομένως κάποιες παρεμβάσεις να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν, λόγω πιθανής καλύτερης πορείας του προϋπολογισμού και της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή