Επίθεση Μπορίσοφ κατά της Ελλάδας

Επίθεση Μπορίσοφ κατά της Ελλάδας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοφανή στα χρονικά των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων επίθεση εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της γείτονος Μπόικο Μπορίσοφ, με αφορμή το προσφυγικό, αφήνοντας αιχμές για κατασπατάληση από την Αθήνα της ευρωπαϊκής βοήθειας, δίχως να έχει παραχθεί έργο, και κάνοντας λόγο για οργανωμένο σχέδιο επίθεσης στα σύνορα από πρόσφυγες και μετανάστες προερχόμενους από ελληνικό έδαφος.

Με αφορμή επερώτηση στο Κοινοβούλιο για τους στόχους και τα αποτελέσματα των στρατιωτικών ασκήσεων του στρατού της χώρας του στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και σ’ εκείνα με την ΠΓΔΜ, ο κ. Μπορίσοφ μίλησε για οργανωμένη απειλή, προερχόμενη από την ελληνική μεθόριο. «Περιμένω ότι το πραγματικό πρόβλημα θα έλθει από την Ελλάδα. Στην Ελλάδα, ακόμη και με βοήθεια που ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες εκατ. ευρώ –πάνω από 700 εκατ.–, δεν μπορούν να παρουσιάσουν τίποτα που να έχει γίνει στην πράξη. Στα δικά τους στρατόπεδα οι συνθήκες είναι φρικτές. Είναι τόσο απάνθρωπες, που οι πρόσφυγες αρκετές φορές φεύγουν από αυτά», είπε και ισχυρίστηκε πως «οι πρόσφυγες στην Ελλάδα οργανώνονται σε ομάδες των 1.000-2.000 ατόμων και έτσι σχεδιάζουν να επιτεθούν στα σύνορά μας». Και με το ίδιο ύφος συνέχισε: «Η διαπίστωσή μας είναι ότι σε μία φτωχή χώρα όπως η Μακεδονία (σ.σ αναφερόταν στην ΠΓΔΜ) τα προσφυγικά στρατόπεδα έχουν ακόμη και παιδικές χαρές, οι συνθήκες είναι πολύ καλές. Στην Ελλάδα που παίρνει τόσα εκατομμύρια ευρώ οι συνθήκες είναι φρικτές».

Εως και χθες το βράδυ δεν είχε υπάρξει αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση για την ιδιαίτερα επιθετική ρητορική του Βούλγαρου πρωθυπουργού, που εκδηλώνεται λίγες μόνον ημέρες (21-22 Απριλίου) πριν από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, στη Θεσσαλονίκη, με βασικό θέμα στην ατζέντα το προσφυγικό. Διπλωματικές πηγές επισήμαιναν το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του συγκεκριμένου ηγέτη και υπενθύμιζαν ότι πριν από μερικές εβδομάδες είχε δηλώσει ότι με εντολή του πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα για να παρακολουθούν τις κινήσεις των ροών…

Διάβημα από ΠΓΔΜ

Χθες το πρωί το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι έγινε διάβημα προς το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, δόθηκε έμφαση στο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ δεν κινήθηκαν παρανόμως, ούτε χρησιμοποίησαν υπέρμετρη βία, προκειμένου να αποτρέψουν τη μαζική είσοδο μεταναστών στη χώρα τους. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου Θ. Λαλάκος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια, όπου είχε μια εξαιρετικά χαμηλών τόνων συζήτηση με τους συναδέλφους του της ΠΓΔΜ. Σημειώνεται ότι από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τηρούνται οι χαμηλότεροι δυνατοί τόνοι, καθώς στην Αθήνα δεν επιθυμούν διακοπή των διαύλων με τα Σκόπια σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι ανάλογες απόψεις υπάρχουν και σε υψηλόβαθμους παράγοντες της ΠΓΔΜ, παρά την άνοδο των τόνων τα τελευταία 24ωρα. Σημειώνεται, επίσης, ότι χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης διέταξε την ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης Βορείου Τομέα, εντός των αρμοδιοτήτων της οποίας περιλαμβάνεται και ο νομός Κιλκίς. Η Δύναμη έκανε περιορισμένες ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή, κάτι το οποίο ανακοινώθηκε σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το αίσθημα της παρουσίας του κράτους στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή