Κραδασμοί σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Κραδασμοί σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν καν συνεδριάσει η κοινή επιτροπή θέσεων του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ήδη φαίνεται να προκαλεί τριγμούς μεταξύ όσων θα μετέχουν. Και κυρίως στη Χαρ. Τρικούπη, καθώς ο βουλευτής του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατήγγειλε χθες δημοσίως («ΣΚΑΪ») τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στ. Ξεκαλάκη ως «υπονομευτή» της προσπάθειας συνένωσης του χώρου, καλώντας τον να παραιτηθεί, αν δεν την πιστεύει. «Τα ίδια λάθη κάναμε και με την “Πρωτοβουλία των 58”. Αν και τώρα δεν προχωρήσει η διαδικασία, οι υπονομευτές θα έχουν ονοματεπώνυμο», τόνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος και υπογράμμισε ότι «εκτίθεται ιδιαιτέρως και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τον πρότεινε για τη θέση του γραμματέα», βάζοντας έτσι στο κάδρο των διαφωνούντων και τον σημερινό ευρωβουλευτή της ΠΑΣΟΚ.

Η επίθεση αυτή του κ. Κωνσταντινόπουλου προκλήθηκε από διαδοχικές δηλώσεις του κ. Ξεκαλάκη, ο οποίος διαφωνεί με την πιθανή μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε νέο πολιτικό φορέα, και δεν έμεινε βέβαια αναπάντητη. «Θεωρώ αδιανόητη την προσπάθεια ορισμένων να ακυρώσουν την ιστορία και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ, στον βωμό μιας ευκαιριακής προσωπικής πολιτικής αναβάπτισης», αντέτεινε ο γραμματέας της Χαρ. Τρικούπη, διαφοροποιούμενος έτσι και από την κ. Φώφη Γεννηματά.

Ενδοκομματικοί τριγμοί δεν φαίνεται να προκαλούνται μόνον στο ΠΑΣΟΚ. Η υπό σύσταση επιτροπή έγινε αντικείμενο συζήτησης χθες και στο Ποτάμι, με τον κ. Στ. Θεοδωράκη να αξιώνει από την Κ.Ο. του να πάψουν οι εσωτερικές παραφωνίες. Και όσοι παρέστησαν στη συνεδρίαση κατάλαβαν, βέβαια, ότι η φράση αυτή ήταν φωτογραφική για τους κ. Χ. Θεοχάρη και Ι. Φωτήλα, οι οποίοι ουδόλως μοιάζουν να πιστεύουν στην επιτυχία του κοινού εγχειρήματος με την κ. Γεννηματά. Σημειωτέον, ότι και εντός της Δράσης υπάρχουν έριδες, καθώς πολλά στελέχη της αναρωτιούνται «τι άλλαξε αίφνης και το κόμμα μετέχει σε μιαν απέλπιδα προσπάθεια ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς», ενώ ο πρόεδρός της Θόδωρος Σκυλακάκης έχει στηρίξει δημοσίως τον κ. Μητσοτάκη αφότου εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ.

Το πιο σοβαρό, ωστόσο, πρόβλημα στην προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των κομμάτων φαίνεται να είναι οι αποκλίνουσες απόψεις των ίδιων των μελών της υπό σύστασης επιτροπής. Είναι ήδη φανερό ότι μεταξύ των 31 προσώπων που έχουν επιλεγεί υπάρχει ξεκάθαρη διαφοροποίηση ανάμεσα σε εκείνους που παραδέχονται, πλέον, ότι η σωτηρία της χώρας προϋποθέτει το συντομότερον δυνατόν νέα κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ., και στους υπόλοιπους που εξακολουθούν και προσβλέπουν σε σύμπραξη και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, και ενώ πολλοί από τους μετέχοντες έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι με τον κ. Τσίπρα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας, ο κ. Θόδωρος Μαργαρίτης (εκπροσωπεί τη ΔΗΜΑΡ στην επιτροπή) έγραψε σε χθεσινή του ανάρτηση (facebook) ότι στόχος της επιτροπής είναι «μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης» και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Ν.Δ. Χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τη συγκεκριμένη προοπτική ως την τελευταία ευκαιρία «πριν από το απόλυτο μπάχαλο».

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι δυσπιστία για τη μετεξέλιξη της επιτροπής υπάρχει ακόμη και μεταξύ των δύο κεντρικών παικτών της, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Ο κ. Δημήτρης Καρύδης χαρακτήρισε χθες «unfair» τις δηλώσεις που έκανε στην «Κ» την Κυριακή ο κ. Στ. Θεοδωράκης, που είχε πει ότι το Ποτάμι «δεν θα μετέχει σε ομοσπονδία κομμάτων με το ΠΑΣΟΚ», ενώ στη Σεβαστουπόλεως έλεγαν ότι η Χαρ. Τρικούπη θα πρέπει να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα πριν κάνει κρίσεις για το Ποτάμι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή