Τα δύο μεγάλα «αγκάθια» για τη συμφωνία

Τα δύο μεγάλα «αγκάθια» για τη συμφωνία

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κλείσει γρήγορα όλα τα ανοικτά μέτωπα της αξιολόγησης θα επιδιώξει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην εισέλθει η χώρα σε μεγαλύτερες περιπέτειες. Ο διαθέσιμος χρόνος είναι αρκετά περιορισμένος, τα κρατικά ταμεία αρχίζουν σιγά σιγά να αδειάζουν, και οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν είναι πολλές και σημαντικές. Μεγάλα «αγκάθια» για τη συμφωνία αποτελούν τα θέματα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων και του ύψους του αφορολόγητου ορίου, αφού στα υπόλοιπα ζητήματα σημειώθηκε επαρκής πρόοδος στον προηγούμενο κύκλο διαπραγματεύσεων. Θεωρητικά, οι επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα αύριο Δευτέρα, και οι συναντήσεις με την κυβέρνηση θα ξεκινήσουν από Τρίτη.

«Θα πρέπει το θέμα των “κόκκινων” δανείων να κλείσει στην πρώτη μας συνάντηση», αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο σε ποιο θέμα συνεχίζει να υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν είναι, όμως, και το μοναδικό. Το άλλο σημαντικό ζήτημα που «κολλάει» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το ύψος του αφορολόγητου ορίου. Ειδικότερα:

1. «Κόκκινα» δάνεια: Παρότι Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχουν σε πολλά ζητήματα διαφορετική προσέγγιση, στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων οι απόψεις τους ταυτίζονται. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (με εξαίρεση εκείνων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, για τα οποία η τρόικα δέχεται μεταβατική περίοδο δύο ετών), ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ανοίξει και η αγορά της πώλησης των ενήμερων δανείων. Μέχρι τώρα, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης αρνούνταν να συνυπογράψει την πώληση των εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά στη συνέντευξη που έδωσε μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, μέσα στην εβδομάδα, παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι υπό διαπραγμάτευση. Στο πλαίσιο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι, αν το ζήτημα των «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων κλείσει άμεσα, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

2. Αφορολόγητο όριο: Ο κ. Τσακαλώτος κατέστησε σαφές, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης των τριών υπουργών, ότι δεν θα είναι εκείνος ο υπουργός που θα εισηγηθεί νόμο στη Βουλή, ο οποίος θα προβλέπει αφορολόγητο όριο μικρότερο των 9.091 ευρώ (από 9.545 ευρώ σήμερα). Από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, το ΔΝΤ επιμένει σε μείωσή του, στα επίπεδα των 8.180 ευρώ. Ο κ. Τσακαλώτος έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές τους επικεφαλής των θεσμών ότι θα παραιτηθεί αν επιμείνουν σε αυτό το θέμα, αλλά οι δανειστές εμφανίζονται αποφασισμένοι να πιέσουν για μεγαλύτερη μείωση.

Τα θέματα αυτά –και όχι μόνο, καθώς εκκρεμεί η συμφωνία για το ασφαλιστικό και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων– θα πρέπει να κλείσουν μέσα σε μία εβδομάδα το πολύ. Στις 22 Απριλίου (την Παρασκευή) είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Eurogroup, αλλά αρκετοί πιστεύουν ότι σε αυτή τη συνάντηση δεν θα υπάρχει η πολυπόθητη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και τρόικας. Ετσι, οι αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες έχουν προετοιμαστεί και για μια έκτακτη σύγκληση του Eurogroup μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα (25-29 Απριλίου).

Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών που θέλει η κυβέρνηση, οι κ. Τσακαλώτος και Κατρούγκαλος προανήγγειλαν την κατάθεση εντός της εβδομάδας στη Βουλή των νομοσχεδίων για τη φορολογία εισοδήματος και το ασφαλιστικό. Γεγονός που αιφνιδίασε άπαντες και προκάλεσε την αντίδραση της τρόικας, η οποία θα προτιμούσε η κατάθεση των νομοσχεδίων να γίνει μετά την έγκριση από το Eurogroup της όποιας συμφωνίας υπάρξει μεταξύ Αθήνας και θεσμών.Πάντως, ένας από τους βασικότερους λόγους που η κυβέρνηση δεν θέλει άλλη καθυστέρηση έχει να κάνει και με την κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων.

Οσο περνάει ο καιρός, τα ταμεία αδειάζουν και η Αθήνα δεν θέλει να φθάσει στις 20 Ιουλίου (πρέπει να αποπληρώσει στην ΕΚΤ το ποσό των 2,8 δισ. ευρώ) χωρίς εκταμίευση κάποιας δόσης. Σενάριο που δεν είναι πλέον καθόλου απίθανο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Ιούνιος είναι «νεκρός» μήνας για την Ευρώπη, λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή