Ο Μανουέλ Βαλς έρχεται Αθήνα

Ο Μανουέλ Βαλς έρχεται Αθήνα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έρχεται στην Αθήνα. Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι θα έρθει, και ιδού. Σε αυτή την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα δεν έρχεται μόνος του και θέλει να φύγει με συγκεκριμένα σχέδια.

Στο παρελθόν, έχει δύο φορές αναβάλει την άφιξή του, αλλά η «τρίτη φορά είναι η τυχερή». Προγραμματίζεται για τις αρχές Ιουνίου. Θα συνοδεύεται από επιχειρηματίες που θέλουν να συνεργαστούν σε συγκεκριμένους τομείς με Ελληνες συναδέλφους τους. Για ποιον λόγο; Για να υλοποιήσουν τις πολιτικές συμφωνίες που υπεγράφησαν από την Ελλάδα και τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ, στις 22 Οκτωβρίου 2015.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέκαθεν έλεγε στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ήδη από την άνοδό του στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, ότι στο πρόσωπό του θα έβρισκε έναν πολιτικό σύμμαχο, ότι θα ήταν στο πλευρό του για υποστήριξη και για συμβουλές πολιτικής φύσεως, αφορώντας κυρίως και αποκλειστικά τις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο.

Σε αρκετές περιπτώσεις, στην πορεία, ο Φρανσουά Ολάντ απέδειξε τις προθέσεις του κατά τη διάρκεια των ατέρμονων ευρωπαϊκών συμβουλίων από το περασμένο καλοκαίρι και, κατά μείζονα λόγο, την περασμένη Τετάρτη υποδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο πρόεδρος Ολάντ είναι σε θέση ακόμη και να καλέσει τηλεφωνικώς την Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να πει μια καλή κουβέντα για την Ελλάδα. Τα πάντα, αλλά μόνο όσον αφορά το πολιτικό και οικονομικό πλάνο ενεργειών.

Ωστόσο, αναφορικά με το μεταναστευτικό θέμα, η Γαλλία, πληγείσα από τις διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες, δεν δύναται να υποστηρίξει πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, παρά μόνο να αποστείλει εμπειρογνώμονες σε θέματα ασύλου και αστυνομικούς.

Το συμφέρον της Γαλλίας έγκειται στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας και στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών. Αυτό αναμφίβολα θα αποτελέσει το επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του Ζαν-Μαρκ Αϊρό, του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, και του Ελληνα ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά, την Τετάρτη στο Παρίσι. Αυτός είναι σίγουρα και ο λόγος που ο Μανουέλ Βαλς, ο Γάλλος πρωθυπουργός, προετοιμάζει την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Περισσότερο από μια απλή εθιμοτυπική επίσκεψη, στόχος του είναι να επιστρέψει στη χώρα του με υπογραφές συμβάσεων, οι οποίες θα δώσουν στους Ελληνες επιχειρηματίες προοπτικές σε γαλλικό έδαφος αλλά και στους ίδιους τους Γάλλους, μια πραγματική τεχνογνωσία που κατέχουν οι Ελληνες σε ορισμένους τομείς.

Οταν οι πολιτικές χρησιμοποιούνται ως θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων, μπορεί να αποτελέσουν δύναμη, αλλά είναι επίσης και μια επένδυση. Σε λιγότερο από έναν χρόνο, τον Απρίλιο του 2017, οι Γάλλοι θα κληθούν στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν νέο πρόεδρο.

Ενώ ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, αφού το 76% των Γάλλων, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, δεν θέλει να τον δει υποψήφιο το 2017 και ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν λανσάρει το δικό του κίνημα.

Αναπόφευκτα, η επίδειξη συγκεκριμένων ενεργειών από την πλευρά της Γαλλίας υπέρ των Ελλήνων αποτελεί καλό οιωνό για τις σχέσεις με τους ανέκαθεν φιλέλληνες Γάλλους και αφήνει μια θετική εντύπωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή