Κραδασμοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Κραδασμοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δύσκολη ώρα των αποφάσεων, των συμβιβασμών και των υποχωρήσεων, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, συνοδεύεται από τριγμούς στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλούνται να περάσουν πρώτοι τον «δύσκολο κάβο» στον οποίο διαρκώς επανέρχεται στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. Η προοπτική συμβιβασμού σε ένα πολύ πιο απαιτητικό και δύσκολο πακέτο μέτρων από αυτό που η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ως κεντρικό αφήγημά της, φαίνεται ότι προκαλεί εντάσεις, καθώς καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις, κυρίως για το εύρος των υποχωρήσεων αλλά και την προοπτική βιωσιμότητας μιας συμφωνίας με πολύ σκληρά μέτρα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γ. Δραγασάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είπε ότι οτιδήποτε πέραν της συμφωνίας του Ιουλίου «μας δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα». Σύμφωνα με πληροφορίες, τον προβληματισμό αυτό συμμερίζονται και άλλα κυβερνητικά στελέχη, που εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν διατυπώσει τις ανησυχίες τους για τις προοπτικές που διαμορφώνονται από την επιμονή των θεσμών. Στην περίπτωση του κ. Τσακαλώτου, η οριοθέτηση της τελευταίας γραμμής άμυνας έλαβε χαρακτήρα δημόσιας διατύπωσης, όταν είπε ότι ο ίδιος, ως υπουργός, δεν πρόκειται να φέρει νομοσχέδιο με μειωμένο το αφορολόγητο.

Το Μαξίμου, θέλοντας να μεταδώσει εικόνα σταθερότητας και κυριαρχίας, επιχειρεί να αποδομήσει οποιαδήποτε συζήτηση για πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Ολγα Γεροβασίλη έλαβε χθες αποστάσεις από τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η απαίτηση για πρόσθετα μέτρα δεν αποτελεί πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, «αποτελεί οικονομικό πρόβλημα για τη χώρα».

Πέραν των ανησυχιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι προβληματισμός κυριαρχεί και στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι τις πέραν του Ατλαντικού απαιτήσεις για επιπλέον μέτρα. Μάλιστα, ενδεικτική της πίεσης που υφίστανται οι βουλευτές και της αναζήτησης διεξόδων είναι η χθεσινή αναφορά του βουλευτή Τρικάλων κ. Σ. Παπαδόπουλου, ο οποίος (Star) παρέπεμψε σε εκλογές ή δημοψήφισμα εάν απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα και προκύψει αδιέξοδο. Η κ. Γεροβασίλη έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει σχεδιασμός της κυβέρνησης ούτε για εκλογές ούτε για δημοψήφισμα». Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, απηύθυνε χθες (ΣΚΑΪ) σύσταση προς την κίνηση των «53», που την περασμένη Παρασκευή με κείμενό τους άσκησαν κριτική σε κεντρικές κυβερνητικές επιλογές. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Κανείς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή