Η απάντηση Ευ. Βενιζέλου στον Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα και μνημόνιο

Η απάντηση Ευ. Βενιζέλου στον Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα και μνημόνιο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εντελώς διαφορετική εκδοχή τόσο για τις κρίσιμες ώρες που ψηφίστηκε το πρώτο μνημόνιο όσο και για τους λόγους που απορρίφθηκε στις Κάννες το δημοψήφισμα που επιχείρησε να προκηρύξει ο Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζει απόψε στην εκπομπή «Ελλάδα στον καθρέφτη» (00:10 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ) ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Εγώ δεν απέτρεψα ένα δημοψήφισμα για το πρόγραμμα, το δεύτερο. Αυτό το οποίο μας είχαν πει στις Κάννες είναι ότι αν θέλετε να κάνετε δημοψήφισμα, να κάνετε δημοψήφισμα ναι η όχι στο ευρώ. Και ό, τι δημοψήφισμα και να κάνετε εμείς θα το εκλάβουμε ως δημοψήφισμα "ναι ή όχι στο ευρώ". Τέτοιο δημοψήφισμα δεν μπορούσε να γίνει», δηλώνει ο Ευ. Βενιζέλος.

Για την πρότασή του να ψηφιστεί το πρώτο μνημόνιο από 180 βουλευτές ο κ. Βενιζέλος λέει: «Όταν αυτό το έθεσα στον κ. Παπανδρέου η αντίδραση του ήταν τέτοια που μου έδωσε τη δυνατότητα να μπω ξαφνικά στην ολομέλεια της βουλής, να πάω στα κυβερνητικά έδρανα και να κάνω μια παρέμβαση η οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό. Κερδίσαμε έτσι ένα δίωρο περίπου το οποίο ήταν πολύ κρίσιμο και προκλήθηκε μια νευρικότητα, ένας πανικός στη ΝΔ γιατί θα ετίθετο προ ενός πάρα πολύ συγκεκριμένου και σκληρού εθνικού διλήμματος. Ο κ. Παπανδρέου συγκάλεσε μια σύσκεψη των βασικών στελεχών και υπουργών της κυβέρνησης, των ανθρώπων που είχε άμεση επαφή και σχέση εμπιστοσύνης, και επικράτησε η αντίληψη που υιοθέτησε και ο ίδιος, πως πρέπει να προχωρήσουμε μόνοι μας διότι η ΝΔ μπορεί να μην συμπράξει αλλά κυρίως διότι όλοι πίστεψαν ότι μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, το πολύ 9 μηνών – 1 χρόνου, θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα ανασυγκροτηθεί, θα ξεπεράσει την κρίση και αυτό το πολιτικό κεφάλαιο πρέπει το ΠΑΣΟΚ να το κερδίσει μόνο του, να μην μοιραστεί αυτό το θετικό αποτέλεσμα με κάποιον άλλον. Αυτό δείχνει ότι δεν υπήρχε τότε στο πολιτικό σύστημα, θα έλεγα γενικότερα, αίσθηση του μεγέθους και του βάθος της κατάστασης».

Ενδιαφέρον επίσης έχει και η τοποθέτηση της κ. Αννας Διαμαντοπούλου για το εάν θα μπορούσε να αποτραπεί η επιβολή του πρώτου μνημονίου αν η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε λάβει αμέσως μέτρα.

«Δεν μπορώ να το πω με ακρίβεια, είναι όμως σίγουρο ότι θα μπορούσε να είχαμε διαφορετικές εξελίξεις, αν τον πρώτο μήνα, με την αντίληψη του τι παραδόθηκε, και που πήγαινε το θέμα με τα ελλείμματα και τη σχέση μας με τις Βρυξέλλες, παίρναμε αμέσως εκείνη τη στιγμή αποφάσεις. Ήταν πολύ διχασμένο και το υπουργικό συμβούλιο, δεν ήταν απόφαση ενός ανθρώπου, υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις μέχρι τέλους», δηλώνει ενώ αποδίδει τις ευθύνες για την διαχείριση της κρίσης στην καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

«Είναι λάθος βέβαια να πούμε ότι το 2010 αρχίζουν οι ευθύνες των πολιτικών, καθώς είναι σωστό να δει κανείς πως κινείται η οικονομία και το πολιτικό σύστημα μετά τη μεταπολίτευση. Οι ευθύνες, όμως, για την διαχείριση της κρίσης, δηλαδή όταν μπαίνουμε πια στην κρίση ξεκινούν από την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, ωστόσο, παρά την καθυστέρηση η οποία ήταν πολύ μεγάλης σημασίας είναι η μόνη περίοδος που έχουμε πολύ ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», λέει χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου.

Απόψε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ με καλεσμένους στο στούντιο τον Στέφανο Μάνο και τον Πάνο Τσακλόγλου και μια χαρτογράφηση της κρίσης από τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Αννα Διαμαντοπούλου, Κ. Χατζηδάκη, Δημήτρη Μάρδα, Παναγή Βουρλούμη και Τίμο Χριστοδούλου στο πλαίσιο της νέας έρευνας της ΔιαΝΕΟσις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή