Ο «φάκελος» ανασχηματισμός στο τραπέζι

Ο «φάκελος» ανασχηματισμός στο τραπέζι

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα νομοσχέδιο αναμένεται η κυβέρνηση να φέρει πριν από τις 24 Μαΐου τα εκκρεμή προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (ταμείο αποκρατικοποιήσεων, «κόκκινα» δάνεια, έμμεσοι φόροι) και τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης. Αυτό που προέχει είναι τις αμέσως επόμενες ημέρες να αποσαφηνισθούν στο EuroWorking Group οι λεπτομέρειες για ορισμένες εκκρεμότητες που υπάρχουν και ακολούθως, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει το νομοσχέδιο με κανονικές διαδικασίες και όχι ως επείγον. Ορισμένες σκέψεις που υπήρξαν για χωριστά νομοσχέδια δεν προχώρησαν. Το Μαξίμου αναγνωρίζει ότι υπάρχουν δύσκολα σημεία στα προς νομοθέτηση μέτρα και το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε θα ήταν μια παρατεταμένη διαδικασία μετάδοσης κλίματος διαμαρτυριών και γκρίνιας από βουλευτές. Το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης «μέσα στον Ιούνιο», όπως δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Ολγα Γεροβασίλη, αποτελεί σημαντικό ορόσημο για ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και δεν είναι τυχαίο ότι ανοίγει ξανά η συζήτηση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Φαίνεται, πάντως, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θα συνεκτιμηθούν και άλλα στοιχεία, όπως ότι θα πρέπει να «τρέξουν» άμεσα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ορισμένες δράσεις, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει εάν γίνει ο ανασχηματισμός τώρα. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν τον ανασχηματισμό με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που προγραμματίζεται για το τέλος Ιουνίου, με το σκεπτικό ότι κανείς δεν ήθελε ένα συνέδριο δυσαρεστημένων στελεχών.

Σε κάθε περίπτωση, από τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Τσίπρα, μεταφέρεται η εκτίμηση ότι ο ανασχηματισμός, ανεξαρτήτως του χρόνου που θα γίνει, θα φέρει μεγάλες ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα, θα αλλάξει και τη δομή του στενού κύκλου του Μαξίμου. Γίνεται λόγος για δομικό ανασχηματισμό και όχι απλά ανακύκλωση των ίδιων προσώπων. Παράλληλα, θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός με τις επιλογές του θα επιχειρήσει να σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο ανοίγματος προς την κοινωνία, με την αξιοποίηση πολιτικών στελεχών που τοποθετούνται προς τον χώρο του κέντρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή