Ποτάμι: «Η κυβέρνηση οδηγεί σε μόνιμη λιτότητα»

Ποτάμι: «Η κυβέρνηση οδηγεί σε μόνιμη λιτότητα»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μιαν εκτενή αποτίμηση των αποφάσεων του Eurogroup, το Ποτάμι θέλησε χθες να αποδομήσει το προοίμιο συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους και, κυρίως, να καταδείξει ότι οι πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού και των υπουργών του είναι εντελώς αναιτιολόγητοι. Εχει συμβολική σημασία ότι την ανάλυση της απόφασης συνέταξε μια νέα ομάδα του κόμματος. Συγκεκριμένα, 16 επιστήμονες, ηλικίας 30-40 ετών, οι οποίοι επελέγησαν με ανοιχτό διαγωνισμό από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και αποτελούν πλέον μία επιτροπή επιστημονικής υποστήριξης της Κ.Ο. του Ποταμιού.

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο που επιδιώκει να αναδείξει τι αποσιωπά η κυβέρνηση, τονίζεται ότι:

1. Για να κλείσει η αξιολόγηση πρέπει μέχρι τις 24 Μαΐου να ψηφιστούν μέτρα 1,8 δισ., που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους πολίτες, καθώς αφορούν παρεμβάσεις στους μισθούς, αλλά και έμμεσους φόρους (ΦΠΑ στο 24%, αυξήσεις στα καύσιμα, στην κινητή τηλεφωνία, στα ξενοδοχεία κ.λπ.), να ολοκληρωθεί το άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων και να γίνει μεταφορά νέων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων στο υπό σύσταση νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

2. Η λύση για το χρέος όχι μόνον δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά αποκλείει πια κάθε πιθανότητα κουρέματος ή μετατροπής των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά, ενώ οι όποιες παρεμβάσεις θα έχουν μοναδικό στόχο την αναχρηματοδότηση των χρεολυσίων και όχι την επιστροφή στην ανάπτυξη.

3. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% του ΑΕΠ, έως το 2030, γεγονός που σημαίνει ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μονιμοποιούν τη λιτότητα.

4. Η κυβέρνηση με τον μηχανισμό αυτόματων δημοσιονομικών διορθώσεων καθιστά άχρηστη την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς αυτός θα επανεξετάζεται και πιθανόν θα ανατρέπεται κάθε Μάιο, μέσω της Eurostat, με προεδρικό διάταγμα και χωρίς καν οι διορθώσεις να εγκρίνονται από τη Βουλή, ενώ από τις αλλαγές δεν εξαιρούνται ακόμη και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Οι συντάκτες της ανακοίνωσης επισημαίνουν, τέλος, ότι το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να αποτελεί βασικό παίκτη στο ελληνικό ζήτημα, παρά τους λεονταρισμούς της κυβέρνησης, ενώ θέτουν και το επιπλέον ερώτημα, αν η κ. Λαγκάρντ έχει εγκρίνει το προοίμιο της συμφωνίας.

Οπως τονίστηκε, ο κ. Στ. Θεοδωράκης δεν επέλεξε τυχαία να αναθέσει στη νέα αυτή ομάδα τη σύνταξη της ανακοίνωσης. Θέλησε να στείλει ένα μήνυμα, πρωτίστως στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι καιροί επιτάσσουν πλέον στα κόμματα να αναδεικνύουν νέους καταρτισμένους επιστήμονες και όχι να επιλέγουν τα μέλη των οικογενειών τους ως στενούς συνεργάτες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή