Διακήρυξη Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Διακήρυξη Δημοκρατικής Συμπαράταξης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλαίσιο της διακήρυξης που θα τεθεί προς έγκριση κατά τη διήμερη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης οριοθετήθηκε χθες κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού των κομμάτων και των σχηματισμών που την απαρτίζουν. Στη διακήρυξη γίνεται λόγος για Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια «νέα αρχή» στη βάση των αρχών της σοσιαλδημοκρατίας και του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κινήματος. Ως ιδεολογικό πρόσημο της παράταξης ορίζεται η «νέα ιστορική σύζευξη των σοσιαλιστικών αξιών με τη δημοκρατία και τον πολιτικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό». Γίνεται, επίσης, αναφορά στην ανάγκη ισορροπίας και σύμπραξης ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Στη διακήρυξη περιγράφεται, ακόμη, η ανάγκη για συνταγματική αναθεώρηση και μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Σε αυτές τις αλλαγές περιλαμβάνουν την ανάγκη για νέο εκλογικό σύστημα με «αναλογική εκπροσώπηση της ψήφου των πολιτών που θα διευκολύνει τις αναγκαίες συμπράξεις και συνεργασίες». Αυτή είναι μια έμμεση, πλην σαφής, αναφορά στο ιταλικό εκλογικό σύστημα, το οποίο, κατά την άποψη αρκετών στο ΠΑΣΟΚ, έχει αρκετά στοιχεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού σημειώθηκαν κάποιες ενστάσεις ως προς τις θέσεις που πρέπει να διατυπωθούν σε ορισμένα σημεία, όπως π.χ. για την παιδεία. Οι θέσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνδιάσκεψη, η οποία ξεκινάει αύριο με ομιλίες της κ. Φώφης Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ, του κ. Θ. Θεοχαρόπουλου από τη ΔΗΜΑΡ και του κ. Ι. Τούντα, που θα εκπροσωπήσει τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία. Δεν θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις άλλων στελεχών. Η συζήτηση θα μεταφερθεί σε οκτώ workshops για διάφορα θέματα (οικονομία, κράτος, προσφυγικό, παιδεία, κοινωνικό κράτος, υγεία κ.ά.). Τα μέλη αυτών των workshops θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή πεντάλεπτες απολογιστικές ομιλίες, και η συνδιάσκεψη θα κλείσει με τη δευτερολογία της κ. Γεννηματά. Η ίδια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σήμερα επιτέθηκε σφόδρα στην κυβέρνηση για την παιδεία. Η κ. Γεννηματά μίλησε για «απορρύθμιση», καθώς βρίσκονται «στον αέρα τα σχολεία για την επόμενη χρονιά λόγω κενών», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπαιγμό για δήθεν προσλήψεις εκπαιδευτικών, συντεχνιακές επιλογές, κομματοκρατία, έλλειψη βούλησης και αποφασιστικότητας.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος

Εν τω μεταξύ, χθες, ο κ. Βενιζέλος, αναφέρθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, σε «άτυπη» συνεργασία μεταξύ των καραμανλικών της Ν.Δ. με την κυβέρνηση. «Ο κ. Μητσοτάκης κάνει συστηματικές προσπάθειες να εκφράσει τον χώρο του. Το θέμα με τη Ν.Δ. είναι άλλο, το θέμα είναι ότι υπάρχει ένας αθέατος και ανεπίσημος τρίτος εταίρος στην κυβέρνηση», είπε (Παραπολιτικά FM).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή