Πρόσω ολοταχώς για την ψήφιση των νέων μέτρων

Πρόσω ολοταχώς για την ψήφιση των νέων μέτρων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), ήδη από νωρίς χθες, ενίσχυσε την αισιοδοξία της κυβερνητικής ηγεσίας στην Αθήνα, πολύ πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Eurowοrking Group, ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια στην τελική ευθεία προς το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρείται ότι από τη στιγμή που το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ουσιαστικά έδωσε την κατεύθυνση να συμφωνηθούν τα εκκρεμή ζητήματα, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Τώρα η προσοχή εστιάζεται στο εσωτερικό μέτωπο και σε ακόμα μία κρίσιμη ψηφοφορία, αυτή της επόμενης εβδομάδας, με την οποία θα κλείσουν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Τα επιπλέον μέτρα που καλούνται να ψηφίσουν οι βουλευτές διαμορφώνουν συνθήκες εγρήγορσης για τον κυβερνητικό και κομματικό μηχανισμό, προκειμένου να μην προκύψουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Η ψήφιση του νομοσχεδίου, με τα μέτρα που αφορούν έμμεσους φόρους, αποκρατικοποιήσεις, «κόκκινα» δάνεια και τον μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων, δεν θεωρείται απλή υπόθεση εξαιτίας των ενστάσεων που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί από βουλευτές, ιδιαίτερα για τις αποκρατικοποιήσεις. Ωστόσο, στο Μαξίμου επενδύουν στο κλίμα που έχουν καλλιεργήσει τις προηγούμενες ημέρες, ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα σημάνει αλλαγή σελίδας για την οικονομία και τη χώρα και θεωρούν ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί βουλευτής που θα αναλάβει την ευθύνη να θεωρηθεί ότι με την ψήφο του ανέκοψε αυτή την πορεία.

Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των διαδικασιών που έχουν ενεργοποιηθεί για να γίνουν οι κατάλληλες ζυμώσεις μεταξύ των κομματικών και κυβερνητικών στελεχών, που θα διασφαλίσουν ότι η Κ.Ο. θα ψηφίσει συντεταγμένα στην κρίσιμη ψηφοφορία. Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει στη Βουλή στα μέσα της προσεχούς εβδομάδος, με προοπτική να ψηφιστεί το βράδυ του Σαββάτου, και αυτό διότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να μεταβεί την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη για τις εργασίες της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου. Σύμφωνα, μάλιστα, με συνεργάτες του, παρά το γεγονός ότι οι εργασίες της συνόδου θα ολοκληρωθούν την Τρίτη, 24 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει πιο νωρίς, προκειμένου να βρίσκεται στο γραφείο του κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Προκειμένου να συσπειρώσει τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συνεχίσει σε υψηλούς τόνους την αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. Παράλληλα, αν και φαίνεται ότι οι σχεδιασμοί για ανασχηματισμό πιθανότατα μετατίθενται για μεταγενέστερο χρόνο, είναι σαφής η κυβερνητική επιλογή να συντηρεί το θέμα στη δημόσια συζήτηση. Πρόκειται για ακόμη ένα μέσο που αξιοποιείται προκειμένου οι βουλευτές να μη διαφοροποιηθούν από την κεντρική γραμμή. Σε κάθε περίπτωση, οι ημέρες μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας περιγράφονται από τα στελέχη του Μαξίμου ως περίοδος έντονων διεργασιών σε κάθε επίπεδο, που απαιτούν εγρήγορση και προσοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή