Εγκρίθηκε η άρση ασυλίας βουλευτών στην Τουρκία

Εγκρίθηκε η άρση ασυλίας βουλευτών στην Τουρκία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, κεκλεισμένων των θυρών, το επίμαχο νομοσχέδιο για τροποποίηση του συντάγματος, με την οποία επιτρέπεται η άρση της ασυλίας βουλευτών, γεγονός που απειλεί να οδηγήσει εκτός Βουλής τους περισσότερους εκλεγμένους αντιπροσώπους του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Η σχετική απόφαση ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία (376 βουλευτές σε σύνολο 550 έδωσαν θετική ψήφο) και προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Με δήλωσή του αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι «η εντεινόμενη πόλωση της εσωτερικής πολιτικής διαμάχης στην Τουρκία αποτελεί πηγή ανησυχίας για το Βερολίνο». Ο εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ γνωστοποίησε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα θέσει το ζήτημα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Δευτέρα, κατά τη διμερή συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στο περιθώριο διεθνούς συνόδου για ανθρωπιστικά θέματα στην Κωνσταντινούπολη.

Η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου μετέτρεψε το τουρκικό Κοινοβούλιο σε πυγμαχικό ρινγκ πρόσφατα, όταν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και του φιλοκουρδικού ΗDP αντάλλαξαν ύβρεις και γροθιές. Τεταμένη ήταν η ατμόσφαιρα και στη χθεσινή συνεδρίαση, από την οποία αποχώρησε ομάδα βουλευτών του κεμαλικού κόμματος CHP, που ασκεί καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προηγουμένως, οι εν λόγω βουλευτές είχαν ζητήσει να μην προεδρεύσει στην κρίσιμη συνεδρίαση ο πρόεδρος του σώματος Ισμαήλ Καχραμάν, ο οποίος πρόσφατα προκάλεσε σάλο, καθώς τάχθηκε υπέρ ενός ισλαμικού συντάγματος.

Θέμα δημοψηφίσματος

Το ΑΚΡ χρειαζόταν τουλάχιστον 367 ψήφους (πλειοψηφία δύο τρίτων) κατά την τελική επικύρωση του νομοσχεδίου, προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους. Σε περίπτωση μικρότερης πλειοψηφίας, ο Ταγίπ Ερντογάν –ο οποίος χαρακτήρισε χθες «ιστορικό» το επίμαχο νομοσχέδιο– είχε δεσμευτεί να παραπέμψει το θέμα σε δημοψήφισμα. Ο ηγέτης του HDP –τρίτου κόμματος στην τουρκική Βουλή– Σελαχατίν Ντεμιρτάς εκτίμησε ότι 50 από τους 59 βουλευτές του κόμματός του κινδυνεύουν να παραπεμφθούν σε δίκη με την κατηγορία της «υποστήριξης της τρομοκρατίας» και να εκπέσουν του αξιώματός τους.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό A Haber, ο Τούρκος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του νομικού καθεστώτος που διέπει τις μειονότητες και καθορίστηκε βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «οι μειονότητες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα» και ότι εκπρόσωποί τους «μπορούν να γίνουν και υπουργοί». Επιπλέον, υποσχέθηκε ότι θα επιστραφούν τα περιουσιακά στοιχεία μειονοτικών ιδρυμάτων που έχουν κατασχεθεί, καθώς «υπάρχει γι’ αυτό συνταγματική εγγύηση».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή