«Γκρίζες ζώνες» στο πολυνομοσχέδιο, που γεννούν ερωτήματα

«Γκρίζες ζώνες» στο πολυνομοσχέδιο, που γεννούν ερωτήματα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και κάποιες «γκρίζες» προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Για παράδειγμα, δημιουργείται η αίσθηση ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει ασυλία σε επιχειρήσεις που διαπράττουν οικονομικά εγκλήματα, χρησιμοποιώντας ως όχημα την Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.).

Το περίφημο άρθρο 106 του πολυνομοσχεδίου προβλέπει (τουλάχιστον στην εκδοχή με την οποία κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης) ότι στην περίπτωση που μια επιχείρηση εξοφλήσει πρόστιμο που της έχει επιβληθεί από την Ε.Α., εξαλείφεται το αξιόποινο των εγκλημάτων της όχι μόνον σε ό,τι αφορά παραβάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού αλλά και για οικονομικά εγκλήματα, ενώ απαλλάσσεται από διοικητικές κυρώσεις. Μάλιστα, αναστέλλονται και οι ποινικές διώξεις σε βάρος των επιχειρήσεων για όσο διάστημα πληρώνουν το πρόστιμο, κάτι που μπορεί να διαρκεί πολλά έτη, μιας και προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις. Με τη διάταξη αυτή η κυβέρνηση –πέραν όλων των άλλων– πέτυχε να διαταράξει για δεύτερη φορά από τον Φεβρουάριο τις σχέσεις της με την Ε.Α. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί απεκδύονται των ευθυνών τους για την εν λόγω διάταξη.

Η προωθούμενη διάταξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ηγεσίας της Ε.Α. Ο πρόεδρός της Δ. Κυριτσάκης όχι μόνο εξέφρασε τηλεφωνικώς και με επιστολές τη διαφωνία του προς τους υπουργούς Οικονομίας και Δικαιοσύνης αλλά το απόγευμα της Παρασκευής απέστειλε τις θέσεις του στον πρόεδρο της Βουλής και στα πολιτικά κόμματα.

Η Ε.Α. αντιδρά όχι μόνο διότι η διάταξη αυτή δεν ήταν εις γνώσιν της –όπως επιβάλλει ο νόμος– αλλά κυρίως διότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει μια ανεξάρτητη αρχή σε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για σειρά οικονομικών εγκλημάτων.

Η διάταξη αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από τους επιτήδειους και ως εξής: Μία επιχείρηση που έχει κάνει απάτη σκοπίμως συμμετέχει σε καρτέλ και επιδιώκει να εντοπισθεί αυτό από την Ε.Α., έτσι ώστε στην ουσία να κερδίσει αυτή την ιδιότυπη ασυλία και για την απάτη.

Παράλληλα, με το άρθρο 106 αφαιρείται επί της ουσίας το δικαίωμα από τις εισαγγελικές αρχές να ασκήσουν ποινικές διώξεις, οι οποίες –έως σήμερα τουλάχιστον– μπορούν να το πράξουν αξιοποιώντας αποδεικτικό υλικό των ερευνών που κατά καιρούς διενεργεί η Ε.Α.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επρόκειτο να καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση επί του άρθρου 106, η οποία όμως, κατά πληροφορίες, επιφέρει επουσιώδεις αλλαγές και δεν αλλάζει την κεντρική ιδέα και στόχευση της διάταξης.

Ενα άλλο παράδειγμα που εγείρει θέματα ανταγωνισμού είναι η κλιμακωτή φορολογία στα τυχερά παίγνια. Το μέτρο που περιλαμβάνεται στο φορολογικό πολυνομοσχέδιο θεωρείται ευεργετικό για τους ανταγωνιστές του ΟΠΑΠ, αφού τους παρέχει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Αντίθετα, για τον ίδιο τον ΟΠΑΠ τα οφέλη του είναι πενιχρά και έχουν υπολογιστεί σε λιγότερο από 8 τοις χιλίοις. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η ξαφνική κατάργηση της οριζόντιας φορολογίας του 35%, κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τα μεσάνυχτα της Κυριακής 8 Μαΐου 2016, στόχο δεν είχε την καλύτερη εφαρμογή του μέτρου, όπως ισχυρίστηκε η κυβέρνηση, αλλά να ευνοήσει τους διαδικτυακούς παρόχους που πλέον τα ακαθάριστα έσοδά τους θα φορολογούνται με 30%.

Και τέλος, ενώ τα μέτρα λιτότητας οδεύουν στην κορύφωσή τους, προβλέπεται μέσα σε όλα και δαπάνη 1,62 εκατ. για τη σύσταση γενικής γραμματείας ψηφιακής πολιτικής, για τη στελέχωση της οποίας θα προσληφθούν 52 άτομα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή