Απόπειρα διχασμού της ΝΔ από Τσακαλώτο

Απόπειρα διχασμού της ΝΔ από Τσακαλώτο

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην δίνη μιας πολωτικής σύγκρουσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, κατ’ αρχήν, που αναμένεται να κορυφωθεί την Κυριακή με την «μονομαχία» Αλ.Τσίπρα-Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και συνολικότερα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κινήθηκε από το πρωί του Σαββάτου η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πολυνομοχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση δημοσιονομικά μέτρα.

Το χάσμα μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων πλευρών είναι και δείχνει τεράστιο, ενώ «διανθίζεται» και από ανταλλαγή κατηγοριών αναφορικά με το ποιός κινείται με τις επιλογές του στα όρια της εθνικής προδοσίας.

Στο αμιγώς πολιτικό επίπεδο, κυριάρχησε -όπως αναμενόταν- η νέα παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, την οποία μάλιστα αιφνιδιάζοντας τους πάντες, προσήλθε να παρακολουθήσει ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έδειξε με πλατύ χαμόγελο και θερμό χειροκρότημα να επικροτεί ιδιαίτερα το «κλείσιμο» της ομιλίας του κ. Τσακαλώτου, καθώς ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου αναφέρθηκε ευθέως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με σαφή πρόθεση να τον παρουσιάσει ως «εγκλωβισμένο» σε τακτικισμούς του προκατόχου του, πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά: «Πριν χρόνια ένας μελλοντικός πρωθυπουργός έριξε έναν πρωθυπουργό. Νομίζω, 23 χρόνια μετά θα ρίξει έναν άλλο Μητσοτάκη, αλλά πριν γίνει πρωθυπουργός» είπε ο κ. Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης σκεφτόταν να ψηφίσει το Ταμείο. Είναι κρίμα που ο κ. Σαμαράς θα του αλλάξει αυτή την προοπτική».

Νωρίτερα και επί της ουσίας του νομοθετήματος ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου επαναλάμβανε μια σειρά επιχειρημάτων που σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης καθιστούν άκυρη την κριτική της αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα μιλούσε εκ νέου με συγκρατημένα αισιόδοξο τρόπο για τα αποτελέσματα που προσδοκά η Αθήνα να έχει η επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι όπως σχολιάστηκε στο Περιστύλιο, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε περισσότερο συγκρατημένος σε σχέση και με τις τελευταίες εμφανίσεις του ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας. «Αν πάρουμε κάτι για το χρέος, θα αλλάξει το περιβάλλον για την οικονομία και θα βοηθήσει να αντισταθμίσει τα υφεσιακά μέτρα που παίρνουμε», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, τονίζοντας ιδιαίτερα το «αν».

Νωρίτερα, τόσο ο ίδιος όσο και συνολικά η κυβέρνηση είχαν να αντιμετωπίσουν τα πυρά από όλες τις πλευρές της αντιπολίτευσης.

«Είστε ένα κόμμα λωτοφάγων. Φάτε, λοιπόν, τους λωτούς σας σήμερα και πηγαίνετε να ψηφίσετε όλα όσα καταγγέλλατε προηγουμένως. Κινηθείτε εσείς ως γερμανοτσολιάδες σήμερα. Διότι τι άλλο να πει κανείς; Έχετε ξεπεράσει κάθε φαντασία. Έχετε ξεπεράσει κάθε φαντασία», σημείωσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης.

«Το Ταμείο, με αυτούς τους όρους είναι ντροπή, είναι παράδοση της εθνικής κυριαρχίας. Αυτό το δικαίωμα δεν το έχετε. Σας διαβεβαιώ, όταν υπέγραψε η Γερμανία την ταπεινωτική Σύμβαση των Βερσαλλιών, αυτήν τη Σύμβαση, που ήταν η αιτία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τέτοιο ταμείο δεν προβλεπόταν» σημείωσε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και συμπλήρωσε: «Είναι, λοιπόν, ντροπή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Όχι μόνο θα το καταψηφίσουμε, όχι μόνο θα το πολεμήσουμε, όχι μόνο δεν θα μας βρείτε συμμάχους, αλλά θα ξέρετε κι ένα πράγμα: Οι ευθύνες τις οποίες έχετε θα σας καταλογιστούν. Στην πολιτική, οι ευθύνες καταλογίζονται και σε κόμματα και σε πρόσωπα».

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν θέλουμε να είστε αριστερή παρένθεση ούτε αναζητούμε από εσάς κυβερνητικές καρέκλες. Κυβερνήστε για να γνωρίσουν οι πολίτες για τα επόμενα ενενήντα εννιά χρόνια ότι η ιδιότυπη αριστεροδεξιά Κυβέρνηση δεν έχει χώρο στον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας» είπε από την πλευρά του ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Ξεπεράσατε τα όνειρα κάθε φιλελεύθερου διανοούμενου. Με μία πράξη όλος ο πλούτος του δημοσίου εκποιείται, με αυτόν τον ωραίο νόμο. Αυτό πια δεν μπορούσαμε να το σκεφτούμε. Δεν μπορούσαμε να το σκεφτούμε» σχολίασε ο κ. Μ. Βορίδης (ΝΔ).

Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα σε παρέμβασή της μεταξύ άλλων τόνισε απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα: «Με συγχωρείτε. Δεν σας βρίζω μ’ αυτό που θα πω. Τα βιβλία σας, παρότι διαφωνώ σε πολλά, στα περισσότερα, έχουν πολύ κρίσιμα στοιχεία και επισημάνσεις που μπορείς να τις μελετήσεις. Τα βιβλία σας κάθε άλλο παρά ανόητα είναι. Κι όμως, όταν μιλάτε εδώ –με συγχωρείτε που το λέω, ιδιαίτερα ο κ. Τσακαλώτος- λέτε ανοησίες. Και ξέρετε τι με ενοχλεί; Αν είστε ανόητοι, δεν θα με πείραζε. Αυτά ξέρετε αυτά λέτε. Με ενοχλεί, γιατί αυτές τις ανοησίες τις λέτε για τον λαό. Είναι η συσκευασία με την οποία προωθείτε την πολιτική σας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Α. Λοβέρδος σχολιάζοντας και την προχθεσινή εμφάνιση του κ. Γ.Δημαρά του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι λυπάται και θρηνεί αλλά θα ψηφίσει, είπε: «Φτάσατε σήμερα να επιβαρύνετε αχρείαστα και υπερβολικά τον ελληνικό λαό, προκειμένου όχι μόνο να κάθεστε στις υπουργικές σας θέσεις ανερυθρίαστα, αλλά να βάζετε και ζώνη ασφαλείας. Και δεν τα λέω μόνο εγώ. Τα λένε και οι δικοί σας. Πολλοί Βουλευτές σας δηλώνουν στριμωγμένοι. Διαμορφώνεται το σαββατοκύριακο αυτό, ο ΗΟΜΟ SYRIZEOYS KLAPSIKOYS».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή