Ελληνική ΝΟΤΑΜ στις περιοχές νοτίως της Κρήτης

Ελληνική ΝΟΤΑΜ στις περιοχές νοτίως της Κρήτης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λόγο για «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης» έκανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο κ. Τσαβούσογλου φωτογραφίζεται με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας υπό το σχόλιο «υποδέχθηκα την αντιπροσωπεία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και επανέλαβα την ισχυρή στήριξή μας». Στην ελληνική ταυτότητα των μουσουλμάνων της Θράκης αναφέρθηκε λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρ. Στυλιανίδη «Θράκη, Το πρώτο βήμα». «Η μειονότητα της Θράκης είναι ελληνική. Τα δικαιώματά της ασφαλώς χρήζουν ανάπτυξης αλλά είναι δικαιώματα που δεν διασφαλίζονται πάντα αλλού», είπε ο κ. Κοτζιάς, αφήνοντας έμμεσες πλην σαφείς αιχμές.

Εν τω μεταξύ χθες, η Ελλάδα προχώρησε στο κλείσιμο του εναέριου χώρου της με τη Λιβύη, περιοχή η οποία ουσιαστικά ανταποκρίνεται σε όλο το μήκος που ανοίγεται στα νότια της Κρήτης. Συγκεκριμένα, με τη NOTAM 1117/16 η Αθήνα απαγορεύει την είσοδο στο ελληνικό FIR σε κάθε αεροπλάνο που εκκινεί από τη Λιβύη, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως «ελληνικά κρατικά αεροσκάφη, πολεμικά αεροπλάνα ξένων κρατών – μόνο εφόσον αυτά έχουν λάβει τη σχετική άδεια από τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ιατρικές πτήσεις». Η κίνηση αυτή περιγράφεται από ορισμένες πλευρές ως ελληνική πρόνοια ενόψει έναρξης της κοινής επιχείρησης ΝΑΤΟ και Ε.Ε. στην Κεντρική Μεσόγειο εντός του θέρους, γι’ αυτό και η ισχύς της ΝΟΤΑΜ καλύπτει όλη την περίοδο έως και τις 8 Σεπτεμβρίου 2016. Σε κάθε περίπτωση για να γίνει επέκταση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στη Μεσόγειο, πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου και των Βρυξελλών, κάτι που –προς το παρόν τουλάχιστον– δεν έχει γίνει.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η έκδοση της συγκεκριμένης «κυλιόμενης» NOTAM στη συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί πάγια πρακτική από την εποχή κατάρρευσης της Λιβύης, προκειμένου να μη χρειάζεται ανανέωσή τους κάθε φορά που προκύπτει η ανάγκη διαχείρισης προβλημάτων στην εναέρια κυκλοφορία. Επίσης, συνιστά και μια έμμεση πλην σαφή δήλωση κυριαρχίας. Ενα επιπλέον ζήτημα που υπαγορεύει την αύξηση της προσοχής στο συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος είναι η πτώση του επιβατικού αεροσκάφους της Egypt Αir την προηγούμενη εβδομάδα και, κυρίως, η έλλειψη αποτελεσματικής συνεννόησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες άλλων χωρών της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή