Κρίσιμη η επόμενη αξιολόγηση

Κρίσιμη η επόμενη αξιολόγηση

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημειώστε τα επόμενα δύο κομβικά γεγονότα που θα σηματοδοτήσουν τις εξελίξεις αναφορικά με την ελληνική οικονομία: α) το δεύτερο review και β) η συμφωνία με το IMF, αναφορικά με το μέλλον του στο ελληνικό πρόγραμμα. Αρα, κατ’ επέκταση, τη λύση που θα δοθεί για το χρέος. «Αν η επόμενη αξιολόγηση πάει για Σεπτέμβριο, ακόμα και Οκτώβριο, υπάρχει θέμα», υποστηρίζει κορυφαία ξένη τραπεζική πηγή που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα λόγω των συμφερόντων που έχει εδώ. «Αντιθέτως, αν πάει για Ιανουάριο ή αργότερα, τότε η κατάσταση θα είναι σαφώς καλύτερη».

Και εξηγεί: «Στη δεύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει μπροστά της ένα καθαρό οκτάμηνο για να αποδείξει, εμπράκτως, ότι είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και να παραγάγει έργο», τονίζει. Αυτό: 1) θα διευκολύνει την εκταμίευση των δόσεων και 2) θα δώσει μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές ότι μπαίνουμε στην ευθεία για την έξοδο από την κρίση, κάνοντας αποκρατικοποιήσεις και πιάνοντας κρίσιμους στόχους, βοηθούντος και του τουριστικού ρεύματος που θα δώσει ώθηση στο ΑΕΠ. Αρκεί βεβαίως και η ελληνική κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη και να το αποδείξει εμπράκτως ότι θέλει να κάνει όλα τα παραπάνω.

Αν όμως ισχύσει το πρώτο σενάριο, του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, η εικόνα θα θολώσει. Για πολλούς λόγους, οι σημαντικότεροι από τους οποίους έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι:

α) Στο σύνολό τους οι αναλυτές θεωρούν ότι το διάστημα που μεσολαβεί έως τότε αντικειμενικά δεν είναι αρκετό για να επιτρέψει στην κυβέρνηση να παρουσιάσει έργο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που πρόκειται για το γνωστό «ελληνικό καλοκαίρι», με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς λειτουργικότητας και κυρίως αποτελεσματικότητας.

β) Η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου θα λειτουργούν έχοντας στην άκρη του μυαλού τους ότι οδεύουν προς ένα θερμό φθινόπωρο, το οποίο θα γίνει καυτό αν συνυπολογιστεί ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα αρχίσει και θα τελειώσει με τη μεταρρύθμιση στο εργασιακό. Δηλαδή, τον χειρότερο εφιάλτη τους.

Οι επενδυτές

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να γίνει και ακόμα μία, εξίσου κρίσιμη, διευκρίνιση. Ολα τα παραπάνω έχουν ως αναφορά τούς ξένους επενδυτές και τα κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τους αναφορικά με την ελληνική οικονομία, αλλά όχι όλους. «Δυστυχώς, με την περίπτωσή σας, για αρκετό καιρό ακόμα θα ασχολούνται μόνο όσοι εμπλέκονται με τα capital markets. Οι υπόλοιποι, που επενδύουν στην πραγματική οικονομία, θα εξακολουθήσουν να απέχουν, ούτως ή άλλως», είναι η εξήγηση που δίνεται. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά με τη σειρά του; Οτι, στην καλύτερη περίπτωση, χρήματα στο επόμενο οκτάμηνο, αν όλα πάνε καλά, θα έρθουν να τοποθετήσουν και να βγάλουν όσοι ασχολούνται με μετοχές, ομόλογα και τίτλους γενικότερα. Ολοι οι υπόλοιποι θα εξακολουθήσουν να τηρούν στάση αναμονής μέχρι νεωτέρας. Και όσο και αν για την κυβέρνηση –για λόγους εντυπωσιασμού και όχι μόνο– μπορεί πολλά να σημαίνουν γεγονότα όπως, για παράδειγμα, η επιστροφή της Ελλάδας στο καθεστώς του waiver, για τους αναλυτές και τους fund managers δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά ένα μετρήσιμο –μικρό σε αξία– μέγεθος. Που δεν θα δώσει τη μεγάλη ώθηση. Για την ιστορία, ήδη και αυτό έχει προεξοφληθεί  από πολλούς εκτός Ελλάδας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή