Οροι από τον Στ. Θεοδωράκη, ενόψει του νέου εκλογικού νόμου

Οροι από τον Στ. Θεοδωράκη, ενόψει του νέου εκλογικού νόμου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βέτο στις αλλαγές του εκλογικού νόμου έθεσε χθες το Ποτάμι, καθώς, μέσω συνεργατών του, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τη φημολογούμενη κατάργηση του μπόνους και την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Η απόφαση αυτή του κ. Θεοδωράκη έχει μείζονα πολιτική σημασία για έναν πολύ απλό λόγο. Δεδομένης της άρνησης της Ν.Δ. και του ΚΚΕ (που αθροίζουν 90 βουλευτές) να ψηφίσουν οποιαδήποτε εκλογική αλλαγή, αν και το Ποτάμι πει «όχι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτή δεν μπορεί να εφαρμοσθεί από τις επόμενες εκλογές, όπως είναι η πρόθεση του κ. Τσίπρα. Το Ποτάμι έχει 11 βουλευτές και, επομένως, μαζί με τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΚΕ αθροίζουν 101, καθιστώντας αδύνατη τη διαμόρφωση της ευρείας πλειοψηφίας των 200 ψήφων που απαιτεί το Σύνταγμα για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου. Με συνέπεια οποιαδήποτε νέο μοντέλο, αν το Ποτάμι πει «όχι», να πρωτοεφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Θεοδωράκης δηλώνει ότι θα μετέχει στον διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, για να εξηγήσει αναλυτικά τις δικές του προτάσεις. Και αυτές, όπως επανειλημμένα τις έχει εξηγήσει, τάσσονται σαφώς κατά της απλής και ανόθευτης –όπως την ονομάζει ο ΣΥΡΙΖΑ– αναλογικής. «Είναι αδήριτη ανάγκη να διατηρηθεί μια πριμοδότηση στο πρώτο κόμμα, ούτως ώστε να είναι εφικτή η συγκρότηση κυβέρνησης», επισημαίνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, διευκρινίζοντας πως «καίτοι το αυτονόητο συμφέρον των μικρότερων κομμάτων είναι να επιδιώκουν να αποσπάσουν μερικές επιπλέον έδρες, θα ήταν εντελώς ανεύθυνο για τους αρχηγούς τους να το επιδιώξουν, εθελοτυφλώντας μπροστά στο πολιτικό χάος που θα προκαλέσει η απλή αναλογική». Γι’ αυτό, άλλωστε, ο κ. Θεοδωράκης διαφωνεί και με τη φημολογούμενη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να δίνεται υπό όρους κάποιο μπόνους στο πρώτο κόμμα ή σε συνασπισμό κομμάτων (π.χ. στην περίπτωση που συγκεντρώνουν το 40%). Η αντιπρότασή του είναι ο νικητής των εκλογών να λαμβάνει σε κάθε περίπτωση ένα πριμ, το οποίο, όπως εξηγεί, θα μπορούσε να είναι οι μισές έδρες του ποσοστού του, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού τάσσεται αναφανδόν και υπέρ της διατήρησης του πήχυ του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. «Αν όλα αυτά γίνουν αποδεκτά από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ψήφος μας μπορεί να είναι και θετική», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή