Μήνυμα του προέδρου της Κίνας: «Πρώτο βήμα, η συμφωνία για ΟΛΠ»

Μήνυμα του προέδρου της Κίνας: «Πρώτο βήμα, η συμφωνία για ΟΛΠ»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα και η Κίνα προχωρούν σε μια νέα, λαμπρή περίοδο συνεργασίας, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο του Λαού, στο Πεκίνο, με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος από την πλευρά του περιέγραψε την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο και ως τον πιο αξιόπιστο φίλο της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Διεμήνυσε, δε, ότι μετά τη συμφωνία για τον ΟΛΠ θα προωθηθούν οι σχέσεις και η συνεργασία των δύο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων.

Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον Κινέζο πρόεδρο την προοπτική περαιτέρω ενθάρρυνσης των επενδύσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Κίνας προβάλλοντας το ελληνικό σκεπτικό και μια σειρά επενδυτικών προτάσεων, από την οικονομία και τις τράπεζες, μέχρι τον τουρισμό, την έρευνα και την καινοτομία, τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Κίνα και τον πολιτισμό. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κίνας, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «σε μια περίοδο σύνθετη και δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία και εσωστρέφειας για τον δυτικό κόσμο, το όραμά σας για “Μία ζώνη, έναν Δρόμο” για τη διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη δίνει μια νέα προοπτική σε παγκόσμια κλίμακα». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «στις ελληνοκινεζικές σχέσεις κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος» και ευχαρίστησε την Κίνα για τη συμπαράστασή της στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας μάλιστα την ελληνική έκφραση «οι φιλίες φαίνονται στα δύσκολα».

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος επισήμανε ότι μετά τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά, «θα ενισχύσουμε έτι περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα νέο επίπεδο», ενώ αναφερόμενος στην κρίση που ταλανίζει την τελευταία εξαετία την ελληνική οικονομία και κοινωνία σημείωσε: «Η χώρα σας έχει βιώσει τις πιο δύσκολες στιγμές και ως φίλος είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα έχει ανοίξει μια νέα σελίδα ανάπτυξης».

Ο Κινέζος πρόεδρος επισήμανε ότι η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, ύστερα από δέκα χρόνια εταιρικής σχέσης, πραγματοποιείται σε μια καίρια και σημαντική στιγμή και αποδέχθηκε πρόσκληση του κ. Τσίπρα να επισκεφθεί την Ελλάδα.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι για την Ελλάδα αρχίζει ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι δύο πλευρές θα οδηγήσουν τις σινοελληνικές σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο. «Είμαστε βέβαιοι ότι ο Πειραιάς θα δημιουργήσει νέες προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας στις μεταφορές, τις υποδομές, τις τηλεπικοινωνίες και στη ναυτιλία. Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε συνεργασία σε τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό και επιθυμούμε την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου», τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ. Επισήμανε εξάλλου τις προοπτικές αναβάθμισης του ρόλου των δύο χωρών στη διαπεριφερειακή συνεργασία.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε την Απαγορευμένη Πόλη και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν, αναχώρησε από το Πεκίνο για τη Σαγκάη όπου σήμερα θα συναντηθεί με τους προέδρους της Cosco, της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba, της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες, ενώ θα επισκεφθεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ και θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της ΖΤΕ, όπως και με τον δήμαρχο της Σαγκάης, Γιανγκ Σιονγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή