Αναλογικό μπόνους και ψήφο ελλήνων εξωτερικού ζητά το Ποτάμι

Αναλογικό μπόνους και ψήφο ελλήνων εξωτερικού ζητά το Ποτάμι

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και αντικατάστασή του με ένα αναλογικό σύστημα όπου ο πρώτος θα λαμβάνει μία πρόσθετη έδρα για κάθε δύο μονάδες που συγκεντρώνει στις κάλπες αλλά και ρυθμίσεις για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού ζητά, με τροπολογία που κατέθεσε στον εκλογικό νόμο, το Ποτάμι.

Συγκεκριμένα, ως προς την ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας, το Ποτάμι σημειώνει ότι η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας στις παρούσες πολιτικές συνθήκες και προτείνει μια έδρα μπόνους για κάθε 2% π.χ. 18 έδρες για 36% των ψήφων.

Αν υπάρχει υπόλοιπο, για να κατακυρωθεί επιπλέον έδρα υπέρ του πρώτου κόμματος, πρέπει το υπόλοιπο αυτό να υπερβαίνει τη μονάδα (π.χ. με 37,01% οι έδρες γίνονται 19, με 36,99% οι έδρες του bonus μένουν 18). Το ότι το bonus δεν είναι σταθερό, λαμβάνει υπόψιν τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, ώστε να μην παρατηρείται το εξωφρενικό – κόμμα με 19% να παίρνει bonus περισσότερες έδρες από αυτές της κατανομής. To bonus της μισής έδρας για κάθε εκλογική μονάδα ισχύει και για συνασπισμούς κομμάτων, που έχουν λάβει τις περισσότερες ψήφους κι όχι μόνο για κόμματα, όπως ισχύει σήμερα.Με αυτό τον τρόπο, το σύστημα γίνεται πιο αναλογικό, αντιπροσωπευτικό και ταυτόχρονα ενισχύεται το πρώτο κόμμα, ώστε να δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Παρέχεται η δυνατότητα στον ψηφοφόρο να κάνει τις επιλογές του με μεγαλύτερη ελευθερία, χωρίς να υποκύπτει μονίμως σε εκβιαστικά διλήμματα ή να επιλέγει την έκφραση διαμαρτυρίας μέσω της αποχής. Καμία ψήφος δεν πάει χαμένη.

Ως προς το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, αφού σημειώνεται ότι ήδη το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως «νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών, μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια», προτείνεται πως όσοι κάτοικοι εξωτερικού είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και σε δημοτολόγια, θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους σε κατά τόπους προξενικές ή πρεσβευτικές αρχές και για πρώτη φορά θα υπάρχει δυνατότητα επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου. Αυτονόητο ότι θα μπορούν να ψηφίσουν και στη χώρα μας, αν έχουν την πολυτέλεια και επιλέξουν να ταξιδέψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή