Διπλό «όχι» από Γεννηματά σε ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ.

Διπλό «όχι» από Γεννηματά σε ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια δημόσια τοποθέτησή της η κ. Φώφη Γεννηματά θέλησε χθες να δώσει απαντήσεις τόσο στην κυβέρνηση, που καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ για την πλήρη μεταστροφή του στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, όσο και στους ενδοκομματικούς της επικριτές που υπογείως την κατηγορούν ότι για να μην της καταλογιστεί ότι συμμάχησε με τον Aλ. Τσίπρα, εξυπηρετεί ανοιχτά πλέον τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. συνεχίζουν και στο θέμα του εκλογικού νόμου το δικομματικό τους παιχνίδι, κόντρα στην απαίτηση του λαού για εθνική συνεννόηση», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και θέλοντας να κρατήσει ίσες αποστάσεις και από τα δύο κόμματα πρόσθεσε: «Οι τυχοδιωκτικές επιλογές και οι εκβιασμοί του κ. Τσίπρα δεν περνούν. Ο δε κ. Μητσοτάκης θα μας βρει απέναντί του σε κάθε προσπάθεια επαναφοράς του ληστρικού  bonus των 50 εδρών».

Με τον τρόπο αυτό η κ. Γεννηματά πρώτη φορά επί της ουσίας προανήγγειλε ότι διαφωνεί όχι μόνον με τις μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τη διακηρυγμένη πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει το σημερινό εκλογικό σύστημα, αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Γεγονός που ενισχύει την αίσθηση ότι ακόμη και αν η απλή αναλογική δεν περάσει με 200 ψήφους και εφαρμοσθεί από τις μεθεπόμενες εκλογές, δύσκολα θα ανατραπεί ως νέο εκλογικό μοντέλο, καθώς και η επόμενη κυβέρνηση θα χρειάζεται 200 ψήφους για να καταργήσει αμέσως το σύστημα που εισηγείται τώρα ο κ. Τσίπρας.

«Εμείς επαναλαμβάνουμε την πρόκληση-πρόσκληση για πάγωμα της διαδικασίας ψήφισης του νόμου και διάλογο με βάση την ολοκληρωμένη πρόταση που ήδη διατυπώσαμε», είπε χθες η κ. Γεννηματά και συνεργάτες της απαριθμούσαν και πάλι τις εισηγήσεις που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ και με υποκριτικό τρόπο, όπως έλεγαν, αρνείται να συζητήσει η κυβέρνηση, καίτοι αποτελούσαν και δικές της θέσεις. Δηλαδή το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, τη χορήγηση ψήφου στους μετανάστες και τη διατήρηση ενός μπόνους στον νικητή ή σε συνασπισμό κομμάτων εφόσον ξεπεράσουν ένα ποσοστό (π.χ. 40%) προκειμένου να διευκολύνεται ο σχηματισμός κυβέρνησης. «Σε κάθε περίπτωση αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε από όπου κι αν προέρχονται» κατέληξε η κ. Γεννηματά, λέγοντας ότι «τα διλήμματα είναι υπαρκτά, αλλά αφορούν τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή