Κοτζιάς: Σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία η εξέταση του αιτήματος ασύλου

Κοτζιάς: Σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία η εξέταση του αιτήματος ασύλου

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με ένα διπλωματικό πρόβλημα υψηλού βαθμού δυσκολίας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά την προσγείωση τουρκικού αστυνομικού ελικοπτέρου, με επιβάτες οκτώ τούρκους στρατιωτικούς (τρεις λοχαγούς, ισάριθμους συνταγματάρχες και δύο υπαξιωματικούς), στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Η Αθήνα, που ήδη από χθες το βράδυ στέλνει συντονισμένα με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, μηνύματα στήριξης της κυβέρνησης Ερντογάν διεμήνυσε άμεσα ότι επιθυμεί την επιστροφή του ελικοπτέρου σε τουρκικά χέρια ενώ καλείται να διαχειριστεί το αίτημα ασύλου που υπέβαλαν οι οκτώ στρατιωτικοί που δεν αποκλείεται, επιστρέφοντας στην Τουρκία, να αντιμετωπίσουν βαριές ποινές για τη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα εναντίον του Ρ. Τ. Ερντογάν, ποινές που όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές στην Άγκυρα περιλαμβάνουν και αυτή του θανάτου.

Το βράδυ του Σαββάτου δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο με δύο πληρώματα προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη ενώ είναι σε εξέλιξη τεχνικός έλεγχος από τους Τούρκους μηχανικούς που βρίσκονταν σε αυτό, προκειμένου το πρώτο ελικόπτερο να επιστρέψει στην Τουρκία.

Νωρίτερα, σε νεότερη επικοινωνία που είχαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ελληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς, συζήτησαν για τις σημερινές εξελίξεις σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, καθώς και για το θέμα των Τούρκων πολιτών που προσγειώθηκαν και ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’αυτό κολάσιμη ενέργεια.

Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε οι «οκτώ προδότες θα εκδοθούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν».

Οι δυο επιλοχιες (υπαξιωματικοί) είναι γεννημένοι το 1979 και το 1976. Οι τρεις λοχαγοί αντίστοιχα είναι γεννημένοι ο ένας το 1982 και οι δυο το 1980, οι τρεις συνταγματάρχες είναι γεννημένοι οι δυο το 1977 και ο τρίτος το 1981 και θα οδηγηθούν την Κυριακή στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης.

Δύσκολη αν όχι αδύνατη η παροχή πολιτικού ασύλου

Πρακτικώς, και για προφανείς πολιτικούς λόγους, η παροχή πολιτικού ασύλου στους οκτώ είναι πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη. Το ζητούμενο, σύμφωνα με έμπειρα πολιτικά στελέχη από όλες τις πτέρυγες, είναι μόνον η ταχύτητα ικανοποίησης του αιτήματος έκδοσής τους που υπέβαλλε η Αγκυρα. Για το αίτημα ασύλου ακολουθείται η πάγια διαδικασία που τηρείται για τους παράνομα εισελθέντες στην Ελλάδα ενώ για την έκδοση τους ισχύει ότι ορίζουν οι διεθνείς και διμερείς συμφωνίες. Αυτό σημαίνει ότι οι αιτούντες άσυλο θα κριθούν και θα έχουν δικαίωμα άσκησης έφεσης με αποτέλεσμα να χρειαστούν ακόμη και κάποια 24ωρα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η κυβέρνηση διά στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη τονίζει ότι «θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο». Η ίδια βέβαια υπογράμμισε ότι «λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν ότι στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας».

Την στιγμή που εκτυλισσόταν το θρίλερ με την τύχη του τουρκικού ελικοπτέρου ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς βρισκόταν εν πτήση από την Ουλάν Μπατόρ προς τη Μόσχα, τελική στάση πριν την επιστροφή στην Αθήνα. Στην στάση του στη Μόσχα ο κ. Κοτζιάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον οποίο ανέφερε («σε εγκάρδιο κλίμα» αναφέρουν διπλωματικές πηγές) ότι «η Ελλάδα καταδικάζει κάθε απόπειρα πραξικοπήματος και στηρίζει την πάλη του Τουρκικού λαού για δημοκρατία και προάσπιση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία».

Λίγο αργότερα, ο κ. Τσαβούσογλου ζητούσε την επιστροφή των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία και εκδήλωνε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα το πράξει. Προς το παρόν, όπως έγινε γνωστό, θα οδηγηθουν σήμερα ή αύριο στον εισαγγελέα.

Το χρονικό και η Γιαβούζ

Οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί προσγειώθηκαν με αστυνομικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης στις 11:50. Είχε προηγηθεί μια περίπου δεκάλεπτη κατάσταση συναγερμού στην Πολεμική Αεροπορία, δύο F-16 της οποίας σηκώθηκαν στον αέρα προκειμένου να συνοδεύσουν το τουρκικό ελικόπτερο στο Ελληνικό Αεροδρόμιο.

Από τη στιγμή που οι οκτώ πραξικοπηματίες πάτησαν στην Ελλάδα και σχηματίστηκε σε βάρος τους από την ΕΛΑΣ η τυπική δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα, το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εξωτερικών, και το ΓΕΕΘΑ κίνησαν τις διαδικασίες για ταχύτατη διευθέτηση μιας εκκρεμότητας που δημιουργήθηκε και την οποία σαφέστατα η Ελλάδα δεν επιθυμεί.

Καταρχάς, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, γνωστοποιήθηκε άμεσα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει το νόμιμο κάτοχό του, το αστυνομικό ελικόπτερο με το οποίο οι οκτώ εισήλθαν στη χώρα προφασιζόμενοι μηχανική βλάβη. το ελικόπτερο εξέπεμψε σήμα κινδύνου “may day” και κατέθεσε σχέδιο πτήσης ως “turkish helicopter” μόλις 10 μίλια από τα σύνορα κάτι που οι χειριστές των τουρκικών ιπτάμενων μέσων… δεν συνηθίζουν. Τελικά προσγειώθηκε στον αεροδιάδρομο του 25 το κρατικού αερολιμένα Αλεξανδρούπολης ακολουθώντας τις οδηγίες των Ελεγκτών.

Ενδεικτικό της ανησυχίας και των συγκεχυμένων πληροφοριών που υπάρχουν λόγω της ρευστής κατάστασης στην Τουρκία είναι η τύχη του αρχηγού Στόλου του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ο οποίος βρίσκεται υπό περιορισμό στη φρεγάτα Γιαβούζ που πλέει εν όρμω στα ανοιχτά της Ναυτικής Βάσης Γκολτσούκ της θάλασσας του Μαρμαρά.

Πληροφορίες μιλούσαν ακόμη και για αυτομόληση της φρεγάτας και κατεύθυνσή της προς την Ελλάδα. Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή νοτίως των Δαρδανελίων πλέει μόνον ένα τουρκικό πετρελαιοφόρο. Ενώ περιέγραφαν ως εξαιρετικά δύσκολη την πιθανότητα το Γιαβούζ να  διέπλεε όλη τη Θάλασσα του Μαρμαρά, να περνούσε τα Δαρδανέλια και να έφθανε στο Αιγαίο καθώς τα στενά και η έξοδος προς το Αρχιπέλαγος είναι αποκλεισμένα από τις Τουρκικές δυνάμεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή