Πολιτική σύγκρουση για το ΑΠΘ

Πολιτική σύγκρουση για το ΑΠΘ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάδειξη της κατάληψης του cumpus του ΑΠΘ από «αλληλέγγυους» σε μείζον ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης επέλεξε η Ν.Δ. με τη χθεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψη στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα. Οι Βορειοελλαδίτες βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Βαγιωνάς και Γιώργος Γεωργαντάς ζήτησαν να ενημερωθούν από αρμόδια χείλη για την εξέλιξη της κατάληψης και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Οι απαντήσεις του υπουργού, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δεν ικανοποίησαν την αντιπροσωπεία της Συγγρού, οπότε ξεκίνησε ο πόλεμος των εκατέρωθεν ανακοινώσεων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, απέφευγε να σχολιάσει την ουσία του προβλήματος της κατάληψης του πανεπιστημίου, αλλά στράφηκε ενάντια στην πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι η Ν.Δ. προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά το γεγονός, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ψευδεπίγραφη απεικόνιση της πραγματικότητας στη χώρα.

Από την πλευρά της η Ν.Δ. επέλεξε να επιτεθεί στον κ. Τόσκα χαρακτηρίζοντάς τον «κατ’ ευφημισμόν υπουργό», που προσποιείται ότι δεν ακούει ούτε τις πρυτανικές αρχές ούτε τις παρεμβάσεις της Εισαγγελίας. «Θεωρεί “απολύτως ελεγχόμενες καταστάσεις” τη συνεχή επέκταση της ανομίας, με τα όσα θλιβερά συμβαίνουν τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στο κέντρο της Αθήνας, ακόμη και τους πυρπολισμούς λεωφορείων από τους “γνωστούς-αγνώστους”. Οι δηλώσεις του ανησυχούν ακόμη περισσότερο τους πολίτες. Η αδράνειά του, όσον αφορά τον σεβασμό της νομιμότητας και την ασφάλεια των πολιτών, είναι προκλητική», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Συγγρού. 

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου χαρακτηρίζει ξέφραγο αμπέλι το ΑΠΘ και ρίχνει ευθύνες στο κράτος για αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με το «No Border Camp». Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Φόβοι παράτασης

Καλά πληροφορημένες πηγές από τη Θεσσαλονίκη αναφέρουν στην «Κ» ότι η κατάσταση ολοένα και εκτραχύνεται αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ως προς τη δράση των κατασκηνωτών. Παράλληλα εκφράζουν τον φόβο ότι η καταληκτική ημερομηνία 24/7, που ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του φεστιβάλ, πιθανόν να παραταθεί, αφού στους πανεπιστημιακούς χώρους έχουν παρεισφρήσει γύρω στους 1.600 κατασκηνωτές αρκετοί Ελληνες αντιεξουσιαστές που ενδέχεται να αξιοποιήσουν την ευκαιρία της «προσωρινής» κατάληψης. Καθηγητές του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, που βρίσκεται υπό κατάληψη, σχολιάζουν στην «Κ» ότι η αναρχική αντίληψη των διοργανωτών μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα αν δεν ελεγχθούν και ότι η ανοχή δεν θα πρέπει να ξεπεράσει την 24η Ιουλίου, που λήγει επισήμως το φεστιβάλ. Πάντως, αστυνομικές πηγές στη Θεσσαλονίκη συνιστούν ψυχραιμία χωρίς να σχολιάζουν περαιτέρω τη δράση των κατασκηνωτών.

Χθες το πρωί, περίπου 700 «αλληλέγγυοι» κατευθύνθηκαν, με 15 λεωφορεία που ναύλωσαν και εννέα αυτοκίνητα, προς τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Ξάνθη και στο Παρανέστι προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους πρόσφυγες. Το βράδυ ομάδα των συμμετεχόντων οργάνωσε μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη, η οποία κατέληξε στις κοντινές δομές φιλοξενίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή