Αντισταθμιστικά για το ΕΚΑΣ από Τσίπρα

Αντισταθμιστικά για το ΕΚΑΣ από Τσίπρα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέσμη μέτρων σχετικά με το ΕΚΑΣ, των οποίων η εφαρμογή θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:

α) Πλήρη απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση από την φαρμακευτική δαπάνη.

β) Απαλλαγή, για απώλειες από 30 ευρώ από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας.

γ) Ένταξη για απώλειες από 110 ευρώ και πάνω στην Κάρτα Αλληλεγγύης.

δ) Διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.

ε) Διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.

Οι επτά πυλώνεις του κυβερνητικού σχεδιασμού

«Το παλιό πολιτικό κατεστημένο άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στη δίνη της οικονομικής κρίσης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου αφορά την αναβάθμιση της Υγείας και προανήγγειλε τη δημιουργία ολοκληρωμένου και επαρκώς στελεχωμένου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας.

«Εντός του 2017 θα έχουμε τις πρώτες μονάδες σε πολλούς Δήμους της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλλων. Ο έλεγχος πλέον θα γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα». Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως «έχει μεγάλη σημασία το κόστος κάθε συστήματος και κυρίως που διοχετεύονται οι πόροι του».

«Οι προμήθειες φαρμάκων ήταν ένα πεδίο όπου γινόταν "πάρτι" διαφθοράς εις βάρος των πολιτών», ανέφερε ο πρωθυπουργός,

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και στους υπόλοιπους πυλώνες παρεμβάσεων από την κυβέρνηση οι οποίοι όπως τόνισε θα είναι η Κοινωνική Ασφάλιση και η προστασία των κοινωνικά αδύναμων. «Πετύχαμε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, ενώ καταφέραμε να επανεκκινήσει η καταβολή του εφάπαξ που είχε παγώσει από το 2013», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Εξασφαλίσαμε την δωρεάν μετακίνηση των άνεργων. Από το 2017 ξεκινά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα από τα 250 κέντρα για πληροφόρηση και υποστήριξη».

Αναφερόμενος στον τέταρτο πυλώνα που είναι η προστασία της εργασίας ο πρωθυπουργός είπε πως «βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Επιδίωξή μας η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ».

«Οι εργαζόμενοι πλέον μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους αυθαιρεσίες. Επίσης στηρίξαμε εργαζόμενους στις περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών, που οδήγησαν σε φτωχοποίηση εργαζομένων και απολύσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πέμπτος πυλώνας κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης θα είναι η αναδιοργάνωση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και ο έκτος πυλώνας η στεγαστικη πολιτική με πρώτο καθήκον την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Συγκροτούμε φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωττες ομάδες στέγη», επεσήμανε στη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ως έκτο πυλώνα ο πρωθυπουργός προσδιόρισε τη στεγαστική πολιτική με πρώτο καθήκον την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Συγκροτούμε φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη», ανέφερε ο ίδιος.

Η παιδεία θα αποτελέσει τον έβδομο πυλώνα , καθώς προβλέπεται η ίδρυση νέων Ειδικών Σχολείων και τμημάτων ένταξης, ενώ παράλληλα θα διευρυνθεί το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Επίσης, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή