Επιστολή Καμίνη σε Τόσκα-Μουζάλα για τη μετακίνηση προσφύγων από κατηλειμμένα κτίρια

Επιστολή Καμίνη σε Τόσκα-Μουζάλα για τη μετακίνηση προσφύγων από κατηλειμμένα κτίρια

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή σχετικά με τις αυθαίρετες καταλήψεις κτιρίων στην Αθήνα απηύθυνε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης προς τους αναπληρωτές υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.κ. Ν. Τόσκα και Ι. Μουζάλα, με κοινοποίηση στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο κ. Καμίνης στην επιστολή του αναφέρεται στο εντεινόμενο φαινόμενο των καταλήψεων δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων από ομάδες «αλληλέγγυων» για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών, με το πρόσχημα της έλλειψης σχετικής μέριμνας από την Πολιτεία και ζητά τη μεταφορά τους σε υπάρχουσες οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων συνεχίζει παραδεχόμενος ότι σε πολλές περιπτώσεις, όπως στο Ελληνικό, οι συνθήκες φιλοξενίας είναι πράγματι άθλιες, όμως αυτό «δεν νομιμοποιεί κανέναν να καταλαμβάνει αυθαιρέτως δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια, προκειμένου να στεγάσει εκεί πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και οικογένειες με ανήλικα παιδιά, σε συνθήκες εξίσου άθλιες ή χειρότερες».

Ως ενδεκτικό παράδειγμα αναφέρει το κτίριο του πρώην 5ου Γυμνασίου Αθηνών στην Νεάπολη Εξαρχείων που από τον Μάρτιο τελεί υπό κατάληψη και στεγάζει περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η ίδια κατάσταση επικρατεί σε πολλά ακόμα κτίρια, ιδίως στην περιοχή των Εξαρχείων.

Μάλιστα κάτοικοι της περιοχής έχουν προβεί επανειλημμένως σε καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στους υπό κατάληψη χώρους, καθώς και για τους κινδύνους υγείας που εγκυμονούν τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τους περίοικους.

Ο Γ. Καμίνης συνεχίζει εκφράζοντας τη γενικευμένη επιθυμία της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων της πόλης για την κατάσταση αυτή και αιτείται τη μεταφορά των προσφύγων από τα κατειλημμένα κτίρια στις υπάρχουσες οργανωμένες δομές φιλοξενίας «προκειμένου να διασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους και να προστατευθούν τα βασικά δικαιώματα των περιοίκων».

Στο κλείσιμο της επιστολής του αναφέρει ότι ο δήμος Αθηνάιων δεσμεύεται να φιλοξενήσει πολλούς από τους διαμένοντες σε κατάλληλα διαμερίσματα, ενώ η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να μεριμνήσει ως προς το ζήτημα των συνθηκών διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς. 

Η επιστολή αυτή εστάλη λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Γ. Καμίνη με τον Κ. Μητσοτάκη το μεσημέρι της Δευτέρας για το ίδιο ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή