Πρόωρες εκλογές μέσω του… χρέους βλέπει ο Ευ. Βενιζέλος

Πρόωρες εκλογές μέσω του… χρέους βλέπει ο Ευ. Βενιζέλος

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα του χρέους, που για την κυβέρνηση αναδεικνύεται σε κεντρικό διακύβευμα της επόμενης περιόδου, καθώς μια συμφωνία αναδιάρθρωσης θα μπορούσε να αποτελέσει, τουλάχιστον επικοινωνιακά, ικανό αντίβαρο στη δυσβάσταχτη καθημερινότητα του τρίτου μνημονίου, έθεσε ο πρωθυπουργός, με αφορμή την προχθεσινή επέτειο υπογραφής, το 1953, της Συμφωνίας του Λονδίνου για τη διαγραφή του χρέους της Γερμανίας. Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά, σε ανάρτησή του στο Facebook, σε «μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης» και με την υπογραφή της Ελλάδας. Και αφού υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αλλά και σήμερα ως κυβέρνηση, θέτει επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους, καλεί την Ευρώπη «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Δεδομένης της σταδιακής μετακύλισης του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχική θέση υπέρ ονομαστικής διαγραφής μέρους του χρέους στην κυβερνητική θέση για αξιοποίηση εργαλείων (παράταση χρόνου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων, κ.λπ.) που θα επιτρέψουν την αναδιάρθρωσή του, προκαλεί εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός κάνει αναφορά σαν να μην έχει επέλθει καμία μεταβολή στο αίτημα. Μάλιστα, σε αυτό το σημείο ακριβώς στάθηκε, σχολιάζοντας την ανάρτηση του κ. Τσίπρα ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος «διαβάζει» πίσω από την ανάρτηση αυτή –και συνολικότερα πίσω από τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα το τελευταίο διάστημα– πρόωρες εκλογές. Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι η ανάρτηση του κ. Τσίπρα «δίνει την εντύπωση ότι επαναφέρει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο που βρισκόντουσαν πριν από τη συμφωνία της 12.7.2015 για το τρίτο μνημόνιο που “διαπραγματεύθηκε” και συνήψε ο ίδιος και η οποία αποκλείει ρητά την ονομαστική μείωση και προβλέπει τους συγκεκριμένους τρόπους της συμπληρωματικής μείωσης σε παρούσα αξία, σε συνέχεια της μεγάλης παρέμβασης του 2012». Και συνεχίζει παραθέτοντας τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και ειδικότερα τον «συνταγματικό λαϊκισμό των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση, την εντεινόμενη διγλωσσία ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, την προσπάθεια αναζωπύρωσης των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με ακραίους δήθεν ριζοσπαστικούς κύκλους και τώρα την επιστροφή στον αρχαϊκό λαϊκισμό περί χρέους», αλλά και την «κωμικοτραγική ποινική δίωξη Γεωργίου/ΕΛΣΤΑΤ», για να παρατηρήσει ότι ο συνδυασμός όλων αυτών των κινήσεων κατατείνει στο σενάριο επίσπευσης των εκλογών, καθώς, όπως υπογραμμίζει, για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει ούτε οικονομικός χρόνος ούτε κοινωνική αντοχή».

Η εν λόγω ανάρτηση του κ. Τσίπρα για το χρέος προκάλεσε σφοδρή επίθεση από το ΚΚΕ, που έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για «ανιστόρητες αναφορές», ενώ έσπευσε να παρατηρήσει ότι η ρύθμιση του χρέους «που έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα συνοδεύεται με νέα μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα». Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε και το Ποτάμι: «Ο κ. Τσίπρας όσο ήταν στην αντιπολίτευση μιλούσε για μονομερή διαγραφή και για Διεθνή Διάσκεψη για το ελληνικό χρέος – στο πρότυπο της Διάσκεψης του Λονδίνου για το χρέος της Γερμανίας. Σήμερα, μη έχοντας τι άλλο να πει, αναμασά κενού περιεχομένου γενικότητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή