Το υπερταμείο, οι τρεις Ελληνες και οι δύο Ευρωπαίοι επόπτες

Το υπερταμείο, οι τρεις Ελληνες και οι δύο Ευρωπαίοι επόπτες

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας Γάλλος, ένας Ισπανός και τρεις Ελληνες. Οχι, δεν πρόκειται για την πεντάδα κάποιας ομάδας μπάσκετ, αλλά για την υπό συζήτηση σύνθεση του εποπτικού συμβουλίου (supervisory board) του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Κ», τις προηγούμενες ημέρες το σημαντικότερο θέμα που απασχόλησε τις ελάχιστες και από τις… παραλίες συζητήσεις Αθήνας και τρόικας ήταν αυτό της στελέχωσης του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου. Αλλωστε, η τοποθέτηση των 5 μελών του αποτελεί ένα εκ των 15 προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ για την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου του προγράμματος.

Βάσει νόμου, τα πέντε μέλη του εποπτικού συμβουλίου ορίζονται ως εξής:

• 2 στελέχη από τις ευρωπαϊκές αρχές, ένας εκ των οποίων είναι και ο πρόεδρος του συμβουλίου και

• 3 στελέχη από την ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το supervisory board έχει μόνον τον πρόεδρο και 4 μέλη, ενώ κάθε πλευρά (Αθήνα και θεσμοί) έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) για τα πρόσωπα που προτείνει η άλλη πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι ευρωπαϊκές αρχές πρότειναν έναν Γάλλο και έναν Ισπανό για τις 2 θέσεις που οφείλουν να καλύψουν, ενώ η κυβέρνηση πρότεινε τρεις Ελληνες.

Στελέχη με γνώση των συζητήσεων αυτών των ημερών ανέφεραν πως σε πρώτη φάση δεν υπήρξε κάποια αντίρρηση από την πλευρά της τρόικας για τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά έγιναν αρκετές ερωτήσεις για την πορεία αυτών των προσώπων, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκειά τους για τις θέσεις του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Το supervisory board του υπερταμείου μπορεί να μην ασκεί τη διοίκησή του, αλλά θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία του. Το πρώτο και σημαντικότερο έργο που θα κληθεί να φέρει εις πέρας είναι η στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου του υπερταμείου. Δηλαδή, τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το εποπτικό συμβούλιο θα είναι εκείνα που θα ορίσουν τα πρόσωπα που θα τρέξουν το υπερταμείο. Στο έργο αυτό θα έχουν τη συνδρομή ενός διεθνούς συμβούλου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα στον ορισμό του διοικητικού συμβουλίου.

Επίσης, η ελληνική πλευρά δεν θα έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το διοικητικό συμβούλιο. Γι’ αυτό και αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της διαπραγμάτευσης να περάσουν οι ελληνικές προτάσεις για τα στελέχη που θα γίνουν μέλη του εποπτικού συμβουλίου.

Παράλληλα, ο δεύτερος σημαντικότερος ρόλος του supervisory board θα είναι ο έλεγχος πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου. Δηλαδή, το εποπτικό συμβούλιο θα είναι το όργανο που θα ελέγχει εάν το υπερταμείο πέτυχε τους στόχους που είχε να φέρει εις πέρας ή όχι.

Η δράση της στελέχωσης του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων είναι μία από τις 15 προαπαιτούμενες ενέργειες για την παροχή της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι η συγκεκριμένη ενέργεια θα ολοκληρωθεί εντός του μήνα ή στις αρχές Σεπτεμβρίου και δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων είναι ίσως το θέμα στο οποίο δίνει τη μεγαλύτερη σημασία η Γερμανία (άλλωστε ήταν ιδέα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε). Για τον λόγο αυτό, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος προχωρεί με πολλή προσοχή στη σύσταση και λειτουργία του υπερταμείου, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να έχει απέναντί του τον κ. Σόιμπλε στις συνεδριάσεις των Eurogroup.

Στις άλλες προαπαιτούμενες δράσεις, η πρόοδος δεν είναι το ίδιο ικανοποιητική. Τις τελευταίες ημέρες έχουν γενικότερα «παγώσει» όλες οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών. Ωστόσο, από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας και τις αρχές της μεθεπόμενης θα ανεβούν οι ρυθμοί και πάλι, καθώς στις 29 Αυγούστου είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Euroworking Group (EWG) για να προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Στο EWG θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων, αλλά και η προετοιμασία για τον δεύτερο έλεγχο, που ως μεγάλα «αγκάθια» έχει τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, την κατάρτιση και κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος με την κυβέρνηση να επιμένει στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2019 και μετά, καθώς και το θέμα των εξωδικαστικών συμβιβασμών για τα «κόκκινα» δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή