Από τους Σοσιαλιστές στη… Νέα Υόρκη

Από τους Σοσιαλιστές στη… Νέα Υόρκη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα πυκνό σε διεθνείς επαφές θα είναι το αμέσως επόμενο διάστημα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με σαφή την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να επιδιώξει την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας, έπειτα από μακρά περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βρέθηκε στο περιθώριο, και να οικοδομήσει συμμαχίες για τη δύσκολη συνέχεια. Στις 25 Αυγούστου ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει ως παρατηρητής στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Παρίσι.

Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς, στον απόηχο του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Βrexit, η Ευρώπη αναζητεί έναν νέο βηματισμό, ένα νέο αφήγημα, γοητευτικό για τους πολίτες της. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Αθήνα εκτιμά ότι μπορεί να αξιοποιήσει τη συζήτηση στις τάξεις των Eυρωπαίων Σοσιαλιστών για μια περισσότερο προοδευτική ατζέντα στην οικονομική διακυβέρνηση.

Τη συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών θα ακολουθήσει στις 9 Σεπτεμβρίου η σύνοδος των μεσογειακών χωρών στην Αθήνα. Η κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και επιλέγει να κρατάει χαμηλούς τόνους. Σε καμία περίπτωση η Αθήνα δεν επιθυμεί στο όλο εγχείρημα να δοθούν χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης Βορρά – Νότου εντός της Ε.Ε. Για δύο λόγους: διότι υπάρχει ανησυχία ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ενεργοποιήσει αμυντικά αντανακλαστικά στις χώρες του Βορρά, ωθώντας σε πιο σκληρή στάση έναντι της Αθήνας. Κατά δεύτερον, διότι στις μεσογειακές χώρες, Ισπανία και Κύπρος έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις και η προβολή μιας ατζέντας κατά του κυρίαρχου ευρωπαϊκού μοντέλου για την αντιμετώπιση της κρίσης θα τις έκανε να αντιμετωπίσουν το όλο εγχείρημα τουλάχιστον με επιφύλαξη.

Ετσι, συνεργάτες του κ. Τσίπρα μιλούν όχι για σύνοδο του Νότου, αλλά για σύνοδο των μεσογειακών χωρών, την οποία παρουσιάζουν ως μια αναβαθμισμένη εκδοχή του «Med Group», της αντίστοιχης συνάντησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που λαμβάνει χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ως αντικείμενο της συνάντησης της Αθήνας προκρίνουν την προετοιμασία των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα και αποτελεί τον επόμενο σταθμό. Η ατζέντα εκεί είχε προσδιοριστεί με έμφαση στο Βrexit, στην οικονομία και την ανάπτυξη. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η αύξηση της πίεσης από το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, που δεν έχει να κάνει μόνο με την πιθανότητα να καταστούν εκ νέου ανεξέλεγκτες οι ροές από Τουρκία προς Ελλάδα, αλλά με τη μεγάλη πίεση που υφίσταται αυτή τη στιγμή η Ευρώπη από τα παράλια της Λιβύης προς την Ιταλία. Οι χώρες της Μεσογείου εμφανίζονται σύμφωνες σε μια πολιτική ισοκατανομής των βαρών, με τις αντιδράσεις σε μια τέτοια προοπτική να συνεχίζονται σε χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Επόμενος σταθμός του κ. Τσίπρα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα, η Νέα Υόρκη, όπου μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου συγκαλείται η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί στην αμερικανική μεγαλούπολη από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου. Στην ατζέντα των εργασιών της Γ.Σ. παγίως τίθενται θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό και η ονομασία της ΠΓΔΜ, ενώ κυρίαρχη θέση φέτος αναμένεται να έχει το προσφυγικό, επίσης ιδιαίτερο ζήτημα για την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή